Πολιτισμός|02.09.2019 19:24

Φεστιβάλ Αθηνών: Ο Θεοδωρόπουλος φεύγει, η Ευαγγελάτου έρχεται

Αναστασία Κουκά

Λίγες ημέρες μετά την αλλαγή φρουράς στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θέατρου, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα το μεσημέρι (2/9), και η αντίστοιχη τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στην Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Και αυτήν τη φορά το «παρών» έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιθυμώντας να περάσει το μήνυμα της σημαντικότητας της έγκαιρης και ομαλής διαδοχής σε νευραλγικά πολιτιστικά πόστα. «Αυτό που ήταν αυτονόητο δεν γινόταν», δήλωσε με νόημα η Λίνα Μενδώνη, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Σημασία έχει ότι εδώ έχουμε μια αλλαγή σκυτάλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στη λογική ενός φεστιβάλ, δηλαδή μιας γιορτής. Αυτό σημαίνει φεστιβάλ, φιέστα».

Η κ. Μενδώνη επανέλαβε αυτό που είχε ανακοινώσει και στο Εθνικό Θέατρο, ότι, δηλαδή, οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές θα επιλεγούν, μέσω προκήρυξης, αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των προκατόχων τους, ενώ ξεκαθάρισε πως υποψηφιότητα θα έχουν δικαίωμα να θέσουν και οι νυν διευθυντές.

Στην αναγκαιότητα της έγκαιρης επιλογής των νέων καλλιτεχνικών διευθυντών προκειμένου αυτοί να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν και να οργανώσουν τον προγραμματισμό τους στάθηκε και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Θα έλεγα ότι οι υπουργοί Πολιτισμού κατά κανόνα δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη δουλειά μας η έγκαιρη τοποθέτηση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ώστε αυτός να συνυπάρξει κάποιο διάστημα με τον προηγούμενο και να ενημερωθεί, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος του καλλιτεχνικού έργου. Αλλά και εμείς, οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές, που θέλουμε να παραμείνουμε δια παντός στη θέση μας, όταν μας αντικαθιστούν, είτε έχει λήξει η θητεία μας είτε όχι, δεν διανοούμαστε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε τον διάδοχο στο έργο του. Εύχομαι να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Και η σημερινή μας παρουσία εδώ δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, για να διαβεβαιώσει, αμέσως μετά, την αντικαταστάτριά του, Κατερίνα Ευαγγελάτου, πως θα είναι κοντά της για οτιδήποτε χρειαστεί.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της τόσο προς την υπουργό Πολιτισμού όσο και προς τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της και την αστείρευτη διάθεσή της να προσφέρει, από τη νέα  της θέση, τον καλύτερό της εαυτό: «Έχω τη διάθεση να δώσω όλη μου τη δημιουργική ορμή, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες, σ’ αυτόν τον θρυλικό θεσμό που αντιμετωπίζω ως μια μεγάλη καλλιτεχνική πρόκληση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «Για εμάς, το Φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Είναι ένας ανοιχτός διάλογος της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παγκόσμια. Είναι μία απόλυτη γιορτή. Μία συμπυκνωμένη περιπέτεια. Και σίγουρα μία γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον».

Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι το Φεστιβάλ Αθηνών να διεθνοποιηθεί και να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, πόλο τουριστικής προσέγγισης: «Δεν θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι από εμάς για μας μόνο. Ούτε στην έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά το κοινό. Προφανώς μας ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό και αυτό είναι το πρωταρχικό κοινό, όμως ο ρόλος που μπορεί να παίξει το Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό, η έλξη που μπορεί να προκαλέσει και ο τρόπος που μπορεί να σταθεί ισότιμα και ισάξια δίπλα σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ, φέρνοντας κόσμο, χρήματα -δεν είναι κακό να το λέμε κι αυτό- αλλά και αναγνώριση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό».

Λίνα ΜενδώνηΚατερίνα ΕυαγγελάτουΦεστιβάλ Αθηνών και ΕπιδαύρουΒαγγέλης Θεοδωρόπουλος