Πολιτισμός|05.09.2019 11:27

Πέτερ Λίντμπεργκ: Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος μόδας (vid)

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Γερμανός φωτογράφος μόδας, Πέτερ Λίντμπεργκ, γνωστός για τις ασπρόμαυρες ατμοσφαιρικές φωτογραφίες διάσημων μοντέλων των '90ς. Η είδηση του θανάτου του δημοσιοποιήθηκε από την οικογένειά του στον λογαριασμό του στο Instagram, μαζί με μία από τις φωτογραφίες του: «Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Πέτερ Λίντμπεργκ στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 74 ετών. Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Πέτρα, την πρώτη σύζυγό του Άστριντ, τους τέσσερις γιους του Μπέντζαμιν, Τζέρεμι, Σάιμον, Τζόζεφ και επτά εγγόνια. Αφήνει ένα μεγάλο κενό». Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του.

Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών Βερολίνου το 1960 και μετακόμισε στο Παρίσι το 1978 για να κυνηγήσει το... όνειρό του. Ήταν βοηθός του Γερμανού φωτογράφου Hans Lux για δύο χρόνια προτού ανοίξει το δικό του στούντιο το 1973. Προτιμούσε να φωτογραφίζει τα μοντέλα του φυσικά, χωρίς μακιγιάζ και χωρίς ψηφιακή επεξεργασία. «Μισώ το ρετούς. Μισώ το μακιγιάζ», είχε δηλώσει στη Vogue. Έγινε πολύ γνωστός τη δεκαετία του 1990 για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μοντέλων, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Λίντα Εβαντζελίστα και η Κέιτ Μος. Είναι ένας από τους φωτογράφους μόδας, στους οποίους οφείλεται η καταξίωση των «supermodels».

T

Γερμανικής καταγωγής, αλλά γεννημένος το 1944 στην Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας (Vogue, Vanity Fair, Harper's Bazaar, Rolling Stone, Ιnterview, W, The New Yorker κλπ) και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων, καθώς και σε τρία ημερολόγια Pirelli: το 1996, το 2002 και το 2017. Σκηνοθέτησε ταινίες και ντοκιμαντέρ. Η ταινία του Inner Voices κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2000.

T

Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε τις 15 γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ. Ο φωτογράφος είχε μακρόχρονη συνεργασία με τη βρετανική Vogue. 

T

Τον ξαφνικό χαμό του φωτογράφου σχολίασε με μια ανάρτησή της η χολιγουντιανή ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν:

T

«Ο Πέτερ Λίντμπεργκ ήταν ταυτόχρονα φωτογράφος οραματιστής και αγαπητός φίλος» δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Vogue UK μόλις ενημερώθηκε για την είδηση του θανάτου του φωτογράφου. «Η ικανότητά του να βλέπει πραγματική ομορφιά στους ανθρώπους και στον κόσμο ήταν ασταμάτητη και θα ζήσει μέσα από τις εικόνες που δημιούργησε. Θα λείψει σε όλους όσοι τον γνώριζαν, δούλεψαν μαζί του ή αγαπούσαν τις φωτογραφίες του". Η αρχισυντάκτρια του Harper's Bazaar, Justine Picardie απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό φωτογράφο και το «λαμπρό και σπάνιο δώρο του να αφηγείται». 

Με μια κοινή φωτογραφία τους εξέφρασε η Μέγκαν Μαρκλ τη λύπη της για τον θάνατο του Πέτερ Λίντμπεργκ:

VogueΠέτερ ΛίντμπεργκΜέγκαν Μαρκλφωτογράφος