Πολιτισμός|04.09.2019 19:26

Ο Πικάσο κι ο Μπίλυ Ζέιν στη Θεσσαλονίκη

Μαρία Ριτζαλέου

Με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Ελληνοαμερικανό Μπίλυ Ζέιν και αφιέρωμα στα κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο, η 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, φιλοδοξεί να «σπάσει» φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε φιλοξενούμενους εκθέτες και επισκέπτες. Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης διοργανώνεται 21-24 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo-ΔΕΘ και έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκτός από την εμπορική της διάσταση, με την παρουσίαση σημαντικών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό και στην εικαστική δημιουργία του παρόντος και του παρελθόντος.

Το φιλότεχνο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφτεί την έκθεση “Unexpected Dialogue”-Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Πάμπλο Πικάσο και ζωγραφικά έργα του Μίτσε Γιανκούλοφσκι. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Museum of Drawing των Σκοπίων, με επιμελητή της τον Μάνο Στεφανίδη.

Τιμώμενος  καλλιτέχνης στην φετινή 4η Art Thessaloniki έχει επιλεγεί ο Έλληνο-Αμερικάνος  Billy Zane. Ο Zane γεννήθηκε το 1966 στο Σικάγο και σπούδασε στο Harand Camp of the Theater Arts στο Elkhart Lake, Wisconsin. Σε πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του, όχι μόνο για την υποκριτική, αλλά και για την ζωγραφική. Έχει παίξει σε πολύ γνωστές ταινίες όπως στο Back to the future (1985) και στον Τιτανικό (1997). Έχει δική του εταιρία παραγωγής ταινιών και θα είναι παραγωγός  στην ταινία  “Waltzing With Brando” στην οποία και θα πρωταγωνιστήσει.

Η Διεθνής Έκθεση παρουσιάζει δύο σημαντικές συλλογές Ελλήνων συλλεκτών. Την συλλογή του Νίκου Βερνίκου με έργα του καλλιτέχνη  Dennis Oppenheim (1938 –2011), καθώς και την συλλογή  Παπαδημητρίου, με 24 έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την γενιά  1980.

Για 1η φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair καθιερώνουν το βραβείο “MATAROA”, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών. Δέκα επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα και θα συνομιλούν με το κοινό για τις δημιουργίες τους.

Επιπλέον θα παρουσιαστεί ένα μέρος από το σημαντικό Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας του δημοσιογράφου Γιώργη Μελίκη, ενώ ο γκαλερίστας, Θανάσης Μπακογιώργος, που για 16 χρόνια είχε την γκαλερί «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» θα παρουσιάσει  μέρος της δουλειάς του και παράλληλα θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στην σύγχρονη βυζαντινή αγιογραφία.

έκθεσηΘεσσαλονίκηέργα τέχνης