Πολιτισμός|06.09.2019 13:53

Στη Θεσσαλονίκη ο Ριγκολέτο από την Αγία Πετρούπολη

Newsroom

Το «St. Petersburg Chamber Opera», το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο όπερας της Ρωσίας, με έδρα την Αγία Πετρούπολη φέρνει στη Θεσσαλονίκη την διάσημη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, Ριγκολέτο.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τις 20 ως τις 23 Σεπτεμβρίου και αποτελούν συνεργασία του ρωσικού θεάτρου με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκηνοθετημένη από τον Γιούρι Αλεξάντροφ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θέατρο «St. Petersburg Chamber Opera», έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όπερας της Ρωσίας, βραβευμένο με το ειδικό βραβείο της κυβέρνησης της Ρωσίας «για εξαιρετική συμβολή στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της τέχνης» και το υψηλότερο βραβείο θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης «Golden Spotlights», η όπερα Ριγκολέτο, αποτελεί μια μεγάλη παραγωγή. Στην 100μελή αποστολή συμμετέχουν τα μέχη της ορχήστρας και της χορωδίας της όπερας της Αγίας Πετρούπολης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται γνωστοί εκπρόσωποι του λυρικού τραγουδιού στη Ρωσία, όπως οι: Sergei Aleschenko, Vladislan Mazankint, Yuri Borschev, Vladimir Celebrovskyi, Eygenia Kravchenko, Karolina Shapovalova, Olesia Gordeeva, κ.ά.

Ο Ριγκολέτο είναι από μια από τις γνωστότερες όπερες του Ιταλού συνθέτη, σε λιμπρέτο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, ενώ βασίζεται στο θεατρικό έργο του Βίκτορος Ουγκώ «Ο βασιλιάς διασκεδάζει». Το πρώτο από τα αριστουργήματα της ώριμης περιόδου του Βέρντι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1851 στο θέατρο «Λα Φανίτσε» της Βενετίας και χαρακτηρίζεται από την δραματική υπόθεση, τους έντονους χαρακτήρας και την υπέροχη μουσική. Στον 20ο αιώνα έγινε αναπόσπαστο τμήμα του οπερατικού ρεπερτορίου και εμφανίζεται στη δέκατη θέση του καταλόγου των πιο πολυπαιγμένων έργων όπερας σε όλο τον κόσμο.

Οι παραστάσεις έχουν χαμηλό προνομιακό εισιτήριο, που καθορίστηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό της πόλης να απολαύσει ένα έργο υψηλών προδιαγραφών.

Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΑγία ΠετρούποληΌπερα