Πολιτισμός|06.09.2019 17:09

Αιχμές Μενδώνη για καθυστερήσεις στην Αμφίπολη

Newsroom

Επίσπευση των εργασιών και αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ανάδειξη του τύμβου Καστά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την περιοχή.

«Είναι ένα μνημείο σπάνιο, εξαιρετικής τέχνης, υψηλής σημασίας, ιστορικής και αρχαιολογικής, ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή», δήλωσε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε πως τα έργα που εκτελούνται αυτό το διάστημα στον τύμβο Καστά, ήταν προγραμματισμένα για την Άνοιξη του 2015.

Συνοδευόμενη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή -αμφότεροι βουλευτές Σερρών της ΝΔ-, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον βουλευτή Σερρών της Ν.Δ., Θεόφιλο Λεονταρίδη, η υπουργός πήρε μέρος σε ευρεία επιτόπια σύσκεψη.

Θέμα της ήταν ο προγραμματισμός εκτέλεσης του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ συζητήθηκαν και τα επόμενα στάδια ανάδειξης του μνημείου. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε απολύτως συντονισμένοι για να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι η κ. Μενδώνη «είναι η εγγύηση για όλους μας, ότι θα συνεχιστούν και δεν θα ολιγωρήσουν πλέον οι εργασίες, ώστε να καλυφθεί η πενταετής απραξία και απαξίωση του μνημείου».

Στη συνέχεια, η υπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο της Αμφίπολης και ενημερώθηκε για το έργο της συντήρησης των ευρημάτων του τύμβου Καστά. Επίσης, είδε τον τρόπο που έχει εκτεθεί η κεφαλή της Σφίγγας στο Μουσείο και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος έκθεσής της.

λόφος ΚαστάΑπόστολος ΤζιτζικώσταςΛίνα Μενδώνη