Πολιτισμός|12.09.2019 16:57

Μεταξωτά από την Κίνα στο Σουφλί

Μαρία Ριτζαλέου

Μεταξωτά ρούχα και αξεσουάρ, η τελευταία λέξη της μόδας στην Κίνα, φτιαγμένα από μετάξι και άρτι αφιχθέντα από το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας, εκτίθενται στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Σουφλί Έβρου. Η έκθεση με τίτλο «Η παράδοση συναντά τη μόδα», εγκαινιάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό για έναν ολόκληρο μήνα.

Το κινέζικο μετάξι έχει ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων. Με τη μοναδική τεχνική, τα έντονα χρώματα και τις ισχυρές πολιτισμικές καταβολές, το μετάξι καταλαμβάνει  ένα σημαντικότατο κεφάλαιο στην ιστορία του κινέζικου, αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Μπροκάρ φόρεμα (qi-pao) με χάντρες. Μπροκάρ φόρεμα (qi-pao) με χάντρες. © Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

Μέσω του μεταξωτού ενδύματος, η έκθεση ανασυνθέτει τη γοητεία της τεχνικής του μεταξιού σε τέσσερις ενότητες: κέντημα, μεταξοτυπία, ύφανση, βαφή. Παράλληλα, αξιοποιώντας την παράδοση και τις επιταγές του σύγχρονου design, δημιουργούνται αντικείμενα-έργα τέχνης που προβάλλουν την ανεξάντλητη ζωντάνια του κινέζικου μεταξιού. Η έκθεση αναδεικνύει το μεγαλείο του πολιτισμού του μεταξιού και λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών, του κινέζικου και του ελληνικού. Ένα κεντημένο πανωφόρι από κόκκινο σατέν με μοτίβα λουλουδιών και πτηνών, το μπροκάρ τσιπάο, τα βαμμένα μπλε μεταξωτά μαντίλια και πολλές άλλες εντυπωσιακές δημιουργίες, «ταξιδεύουν» το κοινό στη μακρινή Κίνα. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Επαρχίας Τσετσιάνγκ της Κίνας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, εντάσσεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν το ΠΙΟΠ και το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας τον Οκτώβριο του 2017. Στο ίδιο πλαίσιο, που προβλέπει πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο φορέων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το 2020, θα δανείσει αντικείμενα των συλλογών του προκειμένου να εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

Ένδυμα κεντημένο με σχέδια πουλιών και λουλουδιών, © Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας.

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας και εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στο τέλος του 19ου αιώνα ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι εκθέσεις του εισάγουν τους επισκέπτες στην προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκώληκων και τη επεξεργασία του μεταξιού. Παράλληλα, συστήνουν το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας. Το Μουσείο Μετάξης άνοιξε τις πύλες του στο Σουφλί το 1990 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη. Ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870-1944) ήταν γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Το Αρχοντικό του υπήρξε κέντρο εθνικών αποφάσεων για τη Θράκη. Χτισμένο το 1883 από ντόπιους τεχνίτες, το κτίριο αποτελεί κτίριο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και αξιόλογο δείγμα θρακιώτικης αστικής παράδοσης. Το 1976 η κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, δώρισε το αρχοντικό με σκοπό να δημιουργηθεί το Μουσείο Μετάξης και προκειμένου να οργανωθεί η μόνιμη έκθεση, με θέμα την σηροτροφική και μεταξουργική παράδοση της πόλης, ξεκίνησε συστηματική ιστορική, εθνολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. Το 2007 το Μουδείο έκλεισε, ανακαινίστηκε και οργανώθηκε ριζική επανέκθεση.

Μουσείο Μετάξης © ΠΙΟΠ, Ν. Δανιηλίδης
έκθεσηΠΙΟΠΣουφλί Έβρου