Πολιτισμός|13.09.2019 18:22

Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του Ακροπόλ

Αναστασία Κουκά

Αυτοψία  στο ιστορικό «Ακροπόλ» πραγματοποίησε την Πέμπτη η κ. Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Προστασίας Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, περιηγήθηκε τους χώρους του διατηρητέου ξενοδοχείου της οδού Πατησίων το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ το έργο «Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου «ACROPOLE PALACE» για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠΠΟΑ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στις 9-8-2011 με προϋπολογισμό 14.470.588,38 ευρώ. Δεδομένου ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως, από το προαναφερθέν ποσόν απορροφήθηκαν τα 8.235.339,97 ευρώ. Για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου δημοπρατήθηκε, στις 29.12.2016, το έργο με τίτλο «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ACROPOLE PALACE ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΜΑΡΝΗ» ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΥΠ.ΠΟ.Α. Το επιπλέον έργο ολοκληρώθηκε στις 15-2-2019 με προϋπολογισμό 1.012.090,13 ευρώ.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης - υπολείπονται ακόμη κάποιες συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης σχετικά μικρής κλίμακας στο εσωτερικό του κτηρίου – το Ακροπόλ θα φιλοξενήσει γραφεία υποστήριξης εκπροσώπων και φορέων του σύγχρονου πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των παραπάνω φορέων, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και χώρους παρουσίασης περιοδικών εκθέσεων.

Παράλληλα,  στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργούν το πωλητήριο του ΤΑΠΑ και ένα καφέ, ενώ στον τελευταίο του όροφο και το roof garden θα στεγαστεί εστιατόριο.

Στα άμεσα σχέδια εξάλλου, όπως είχαν ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού, παραμένει η εν υπογείω σύνδεση του Ακροπόλ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λίνα ΜενδώνηαποκατάστασηΑκροπόλ