Πολιτισμός|16.09.2019 15:37

Θεσσαλονίκη: Το Τελλόγλειο δείχνει τα...δώρα του

Μαρία Ριτζαλέου

Τα «Δώρα Φιλίας», τα πολύτιμα έργα τέχνης της τελευταίας…συγκομιδής δωρεών του, προσφέρει στο κοινό το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Η μεγάλη έκθεση με τον τίτλο «Δώρα Φιλίας Ι» που ξεκινά την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό ως τις 26 Ιανουαρίου 2020, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν από τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 27 Οκτωβρίου.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. είναι δημιούργημα μιας από τις σημαντικότερες δωρεές τέχνης στη χώρα μας, αυτή της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου, η οποία προσέλκυσε από την αρχή μεγάλες δωρεές και σημαντικούς φίλους, όπως είναι οι Δημήτρης Τσάμης, Τώνης και Ιωάννα Σπητέρη, Λουκάς Βενετούλιας κ.ά. Παρά την οικονομική κρίση μετά το 2014-2015, οι δωρεές αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Με την επέτειο των εικοσάχρονων της λειτουργίας του το Τελλόγλειο Ίδρυμα τιμά τους δωρητές-ευεργέτες του. Δωρεές, άλλες συνδεδεμένες με το εκθεσιακό πρόγραμμα και άλλες για διαφορετικούς λόγους, περιλαμβάνουν ολόκληρες συλλογές, μεγάλα σύνολα έργων από καλλιτέχνες ή συγγενείς τους, από ιδιώτες ή συλλέκτες, καθώς και μικρότερες δωρεές από πολυάριθμους καλούς φίλους και υποστηρικτές του Ιδρύματος, από την Θεσσαλονίκη, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό αλλά και από φορείς – δωρεές που τονώνουν το έργο του Ιδρύματος και την προσήλωση στους στόχους και το όραμα των ιδρυτών του.

Η έκθεση «Δώρα Φιλίας Ι» περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα (περίπου 56 δωρεές), πολλά από αυτά ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά, αλλά και ποικίλα αντικείμενα και μορφές τέχνης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Παρόλη τη διαφορετικότητα και την ποικιλία έκφρασης που τα διακρίνει, συνομιλούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν μαγικό τρόπο, επιτρέποντας πολλαπλές αναγνώσεις σε διάφορα επίπεδα, θεματικά, στιλιστικά, μορφολογικά, συμβολικά, εννοιολογικά, αποκαλύπτοντας μια βασική υποδόρια διαδρομή να τα ενώνει: ποιότητα και αγάπη στον άνθρωπο.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα αποτελεί μια σημαντική εστία της τέχνης και του πολιτισμού και λειτουργεί χάρη στις δωρεές πρωτίστως του ζεύγους Τέλλογλου. Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και παρά την μεγάλη της αγάπη για την διακόσμηση, σπούδασε ιατρική. Το 1953 παντρεύτηκε τον Νέστορα Τέλλογλου, με καταγωγή από την Σμύρνη, γόνο εύπορης οικογένειας τραπεζιτών και ευεργετών, που μετά τις σπουδές του στην Ελβετία ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά τον γάμο τους, το ζεύγος Τέλλογλου ξεκίνησε την συλλεκτική τους δραστηριότητα, και όλη η συλλογή όπως και η περιουσία τους δωρήθηκε στο Α.Π.Θ. για την ίδρυση του ιδρύματος, που φέρει το όνομά τους. Το Τελλόγλειο ιδρύθηκε το 1972 και από τον Νοέμβριο του 1999 στεγάζεται σε ένα μοντέρνο, εντυπωσιακό κτίριο στη βόρεια πλευρά της πανεπιστημιούπολης, που αποτελεί φάρο τέχνης και πυρήνα έρευνας και πολιτισμού στη βόρεια Ελλάδα.

«Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γεννήθηκε από την αγάπη μας για τον άνθρωπο και από την πίστη μας πως η Ελλάδα μπορεί και με το σημερινό ανθρώπινο υλικό της να συμβάλλει περίτρανα στον καινούργιο κόσμο που ανατέλλει», ανέφερε η Αλίκη Τέλλογλου -η οποία έφυγε από τη ζωή το 2008- για το σκεπτικό της δωρεάς τους και πρόσθεσε: «θα είναι ανοιχτό στην πρωτοπορία της τέχνης και στην έρευνα. Έργο αγάπης είναι τούτο το Ίδρυμα και είμαι σίγουρη πως θα προκόψει, γιατί σ΄αυτή τη χώρα που γεννά τους πιότερους ευεργέτες της Ευρώπης, η αγάπη που πάντα θα χρειάζεται για να υπάρξει, δεν θα του λείψει».  

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Θεσσαλονίκηέκθεση