Πολιτισμός|17.09.2019 15:59

Θεσσαλονίκη: Το καινούργιο πιάνο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Μαρία Ριτζαλέου

Ένα ολοκαίνουργιο πιάνο Concert Grand, της γνωστής ιταλικής εταιρείας Fazioli, μεγέθους 3,08 μέτρων, αποτελεί το νέο απόκτημα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και θα εγκαινιαστεί στη συναυλία που θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου. Μαζί του αγοράστηκαν 54 κρουστά, επτά τύμπανα, ένα τρομπόνι άλτο και ένα μπάσο κλαρινέτο, ενώ όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών (ΕΤΟΣ) της ΚΟΘ, Ούβε Μάτσκε, σε εξέλιξη βρίσκονται όλες οι διαδικασίες για την αγορά και των υπόλοιπων απαραίτητων μουσικών οργάνων, όπως τσελέστα, μπάσο κλαρινέτο, τρομπόνι άλτο, τυμπάνων και σειρά άλλων κρουστών. Ο Ούβε Μάτσεκ ευχαρίστησε δημόσια την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία, όπως είπε, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΚΟΘ για έκτακτη χρηματοδότηση για την αγορά οργάνων και απέστειλε 400.000 ευρώ.

Το προηγούμενο πιάνο, που αγοράστηκε πριν από 43 χρόνια, μάρκας Steinway, στάλθηκε για επισκευή στην κατασκευάστρια εταιρία στο Αμβούργο της Γερμανίας και θα είναι ανανεωμένο και διαθέσιμο τους επόμενους μήνες. Στη συναυλία της Κυριακής, στο πιάνο θα καθίσει ο ίδιος ο Ούβε Μάτσκε, που είναι καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε ένα πρόγραμμα με Λιστ και Σούμπερτ, ενώ θα παραστούν και εκπρόσωποι της εταιρίας Fazioli από την Ιταλία.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η καλλιτεχνική διευθύντρια και γνωστή αρχιμουσικός, Ζωή Τσόκανου, στάθηκε σε δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Στην σύμπραξη της ΚΟΘ με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την «Λίμνη των Κύκνων» και στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα»

«Η Λίμνη των Κύκνων» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4,5,6 Οκτωβρίου σε χορογραφία, σκηνοθεσία και σκηνικά του Κωνσταντίνου Ρήγου, ενώ η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Θοδωρή Ρέγκλη. Μια νέα μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά για την «Νυχτερίδα» έκανε ο Δημήτρης Δημόπουλος, ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και την διεύθυνση της ΚΟΘ έχει ο Μιχάλης Οικονόμου. Με την Ορχήστρα συμπράττει η Μικτή Χορωδία Διδασκαλίας Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου, ενώ στην διανομή συμμετέχουν οι: Διονύσης Σούρμπης, Άννα Στυλιανάκη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Βασίλης Καβάγιας, Γιώργος Ιατρού, κ.ά.

Η Νυχτερίδα

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης η ΚΟΘ πραγματοποιεί εμφανίσεις στα μνημεία της πόλης με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Έτσι την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Λουτρό θα εμφανιστεί το κουαρτέτο εγχόρδων Animus, σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Η Βιέννη διασκεδάζει» και έργα Μότσαρτ.

Μια συναυλία για όλη την οικογένεια και θέμα τους πλανήτες θα δώσει η ΚΟΘ την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος μέσα από τον συνδυασμό εικόνας και ήχου. Η συνεργασία της Ορχήστρας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προσφέρει ένα ξεχωριστό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με όχημα την διάσημη συμφωνική σουίτα του Χολστ.

Μια βδομάδα μετά, στις 8 Νοεμβρίου, ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει την ΚΟΘ σε μια συναυλία με τίτλο «Θέα από τον Όλυμπο» σε έργα Σοστακόβιτς, αλλά και το ομότιτλο του ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Τζον Ψάθας, ο οποίος με αφετηρία την Νέα Ζηλανδία κάνει διεθνή καριέρα. Ο Ψάθας θεωρείται ένας από τους τρεις επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες της διασποράς και το έργο του «Θέα από τον Όλυμπο» γράφτηκε το 2001 κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Μηχανιώνα.

Τζον Ψάθας

Η Ελίζα Γώγου διευθύνει την ΚΟΘ στην συναυλία της 16ης Νοεμβρίου με τίτλο «Μεγάλα κοντσέρτα του ρομαντισμού», ενώ η Λίζα Ξανθοπούλου την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το μπαρόκ μέχρι σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο της ΧΑΝΘ. Η ΚΟΘ θα δώσει επίσης συναυλίες στην Αίθουσα Παλλάς, ενώ πάγιο αίτημα είναι η μεταστέγασή της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

συναυλίεςΚΟΘπιάνοΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης