Πολιτισμός|17.09.2019 16:43

Ιστορίες μικρών προσφύγων στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Αναστασία Κουκά

Μια πολυμελής ομάδα προσφυγόπουλων, καθένα από τα οποία θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Europeana» με την οποία εγκαινιάζει η Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την νέα της καλλιτεχνική περίοδο.

Η πολυβραβευμένη αυτή παράσταση μουσικού θεάτρου, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, φέρει την υπογραφή της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας, ηθοποιού και περφόρμερ Ραφίκας Σαουίς και φέρνει στην επιφάνεια, μέσα από μια προσέγγιση ιδιαιτέρως εικαστική, τα εφηβικά όνειρα και τις νεανικές ελπίδες, στοιχεία που έχουν τη δύναμη να παραμένουν ζωντανά πάρα τις δύσκολες, κατά καιρούς, συνθήκες.

Το συγκλονιστικό αυτό έργο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και πιο συγκεκριμένα στις προσωπικές αφηγήσεις 150 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην δημιουργό της παράστασης η οποία πραγματοποίησε, πριν τρία χρόνια, μια έρευνα για τις συνθήκες ζωής στις μονάδες πρώτης υποδοχής ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων σε διάφορα μέρη της Μεσογείου.

Περισσότερα από 1000 τέτοια παιδιά, που βίωσαν τον εφιάλτη της προσφυγιάς, της μοναξιάς και του φόβου, άνοιξαν τις καρδιά τους και μίλησαν ανοιχτά για όλα όσα νιώθουν. Εξομολογήθηκαν τις ανησυχίες και τα όνειρά τους…

Οι συνταρακτικές αυτές ιστορίες συνδέονται με το θεατρικό έργο του Ίψεν «Ο μικρός Έγιολφ» πρωταγωνιστής του οποίου είναι ένα παιδί που, εξαιτίας της απόρριψης των γονιών του, χάνεται στον βυθό της θάλασσας.

Από το «πάντρεμα» των δύο αυτών διαφορετικών ιστοριών, που έχουν ως κοινό άξονα τον παιδικό ψυχισμό και τους παράγοντες που τον απειλούν, δημιουργείται ένα νέο, εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που απευθύνεται τόσο στα παιδιά και τους νέους όσο και σε αυτούς που συναναστρέφονται καθημερινά μαζί τους.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στην παιδική χαρά μιας σύγχρονης δυτικής πόλης όπου έφηβοι και ενήλικοι, από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντούν έναν σούπερ ήρωα. Μέσα από την συνάντησή τους εκφράζονται οι ανησυχίες των νέων αλλά και οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις και συμβάσεις των ενηλίκων με τους οποίους συμβιώνουν.

Στο «Europeana», το οποίο αποτελεί μια συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τα Βραβεία Ίψεν και τη Lineculture, συμμετέχουν 60 νέοι από διαφορετικές χώρες και κοινότητες που συνομιλούν ζωντανά με το κοινό. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος, τις εικαστικές εικόνες ο Μιχάλης Αργυρός και τη χορογραφία η Δάφνη Αντωνιάδου.

Χένρικ Ίψενασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγεςΕθνική Λυρική Σκηνή