Πολιτισμός|18.09.2019 20:24

Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Newsroom

Αυτοψία στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έκανε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενημερώθηκε από τη μεταβατική διοίκηση του Μουσείου, δηλαδή τους  Δημήτρη Αντωνακάκη και Συραγώ Τσιάρα, για το στάδιο εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης καθώς και για τα προβλήματα. Σ΄αυτά τα τελευταία οι κ.κ.Αντωνακάκης και Τσιάρα έδωσαν έμφαση «στην παντελή έλλειψη συντονισμού ως βασική αιτία των καθυστερήσεων». Η υπουργός ανέθεσε τον συντονισμό  στον κ.Γιατρομανωλάκη, για την επίσπευση διαδικασιών ώστε το Μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του πλήρες ως το τέλος του Φεβρουαρίου 2020.

Πάντως, αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης. Ένα μέρος της συλλογής έχει ήδη εγκατασταθεί ενώ εκκρεμούν οι εργασίες φωτισμού και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι χώροι εστίασης, το πωλητήριο, αλλά και μια σειρά από διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα. Εκκρεμεί βέβαια και το θέμα μιας οριστικής λύσης ως προς την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ε.Μ.Σ.Τ.  Η υπουργός και ο γ.γ. που είχαν τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με την πρώην αλλά και την τέως διευθύντρια του Μουσείου, την Αννα Καφέτση και την Κατερίνα Κοσκινά δηλαδή, δεν έχουν την πρόθεση να ανακοινώσουν άμεσα κάποιο όνομα.

Τί συζήτησαν με τον Pyatt

Νωρίτερα η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ,  Geoffrey Pyatt που την ενημέρωσε ενόψει της επικείμενης επίσκεψης  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Ελλάδα, (5-7 Οκτωβρίου), για την επιθυμία της αμερικανικής πλευράς να δώσει έμφαση στη διμερή συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο κ. Pompeo θα συνοδεύεται από την Marie Royce, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Η τελευταία θα συναντηθεί με την Ελληνίδα υπουργό στις 7 Οκτωβρίου και, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «για την προετοιμασία της συνάντησης, συμφωνήθηκε να συνεργαστούν στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας και του ΥΠΠΟΑ, ώστε να υπάρξει κοινή δήλωση των σχετικών προθέσεων».

Στα θέματα που έθεσε ο Αμερικανός πρέσβης σήμερα ήταν πάντως το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Μουσείο Γκετί, η διασύνδεση και συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, η άμεση κύρωση από την Βουλή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, η  πρόταση συνεργασίας  της  Google με το ΥΠΠΟΑ στο θέμα της ψηφιοποίησης και ψηφιακής προβολής μέσω της πλατφόρμας Art and Culture, η πραγματοποίηση γυρισμάτων μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών κ.ά.

Ο κ. Pyatt έθεσε ακόμα το θέμα της έρευνας του ναυαγίου του πλοίου “Αθηνά”, του 1946, κοντά  στην Αστυπάλαια που  μετέφερε 785 Εβραίους που κατευθύνονταν στην Παλαιστίνη. Ζήτησε τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ στην έκδοση άδειας πραγματοποίησης καταδυτικών ερευνών στο ναυάγιο. Η υπουργός είπε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα εξετάσουν το θέμα με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τέλος σε σχέση με τους εορτασμούς του 2021, η υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ, ώστε να υπάρχει ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ με αντικείμενο όχι μόνον τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Λίνα ΜενδώνηΑμερικανός πρέσβηςΕΜΣΤ