Πολιτισμός|22.11.2018 18:09

«Ξεριζωµοί» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Newsroom

Το Ολοκαύτωµα των Εβραίων, οι γενοκτονίες λαών, οι πρόσφυγες στη χώρα µας δίνουν το στίγµα της έκθεσης ζωγραφικής «Ξεριζωµοί» που παρουσιάζεται από σήµερα µέχρι τις 14 ∆εκεµβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Τρεις εικαστικοί, ο Γιώργος Πολίτης, η Ιταλίδα Ρόζα Σέπλε και η Αµερικανίδα Εϊµε Μπέρνµπαουµ, σκύβουν πάνω από την κοινωνία του χθες και του σήµερα και µε το πινέλο τους ανοίγουν µια πόρτα σε έναν κόσµο στον οποίο οφείλουµε να µπούµε, χωρίς προκαταλήψεις. Η έκθεση σχεδιάστηκε µε αφορµή το διαχρονικό πρόβληµα του ξεριζωµού των λαών και όσα προέκυψαν από αυτή την αναγκαστική µετακίνηση σε άλλους τόπους.

Ο ζωγράφος Γιώργος Πολίτης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Χρησιµοποιεί διάφορα εκφραστικά µέσα, προτιµά όµως την υδατογραφία, χάρη στα πιο διάφανα και φωτεινά αποτελέσµατά της.

Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισµούς και είναι ο διοργανωτής και επιµελητής της διεθνούς έκθεσης Watercolor International στη Θεσσαλονίκη.

Η Ρόζα Σέπλε είναι ιταλικής καταγωγής και έζησε για πολλά χρόνια στη Βενετία, σήµερα ωστόσο ζει στο Λονδίνο. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 εστιάζοντας στην υδατογραφία και έχει συµµετάσχει στις µεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού, µεταξύ άλλων και στη Βασιλική Ακαδηµία του Λονδίνου.

Η Εϊµε Μπέρνµπαουµ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά τώρα εργάζεται στο Λονδίνο και στην Τοσκάνη. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Βοστόνη και εκθέτει συχνά στην Κροατία και τη Μεγάλη Βρετανία. Εχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

έκθεσηΘεσσαλονίκη