Πολιτισμός|23.09.2019 09:01

Βραβεία Emmy 2019: Το Game Of Thrones κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς

Άντα Δαλιάκα

Το «Game Of Thrones» αποχώρησε με ψηλά το κεφάλι από την απονομή των «τηλεοπτικών Όσκαρ» που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο Microsoft Theatre του Λος Άντζελες, κερδίζοντας για την τελευταία και πιο αμφιλεγόμενη σεζόν του το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς καθώς και β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Πίτερ Ντίνκλατζ. Η σειρά -φαινόμενο του HBO ολοκλήρωσε την τηλεοπτική της παρουσία με συνολικά 12 βραβεία  Emmy για το μεγάλο φινάλε της έχοντας κερδίσει 10 ακόμη βραβεία στις τεχνικές κατηγορίες των Creative Arts Emmys που απονεμήθηκαν σε ξεχωριστή τελετή.

Η ιστορική μίνι-σειρά «Chernobyl», επίσης παραγωγής  HBO, επιβεβαίωσε την υπεροχή και δυναμική της εξασφαλίζοντας τρία σπουδαία βραβεία – καλύτερης μίνι -δραματικής σειράς, σεναρίου και σκηνοθεσίας.

Όμως η μεγάλη βραδιά των Emmy δεν ανήκε στο βαρύ πυροβολικό του δικτύου HBO, που είχε φέτος 32 συνολικά υποψηφιότητες, ένα ρεκόρ που έμοιαζε οδοστρωτήρας για όλες τις υπόλοιπες σειρές στις κατηγορίες του δράματος, αλλά στην κωμική σειρά «Fleabag» της Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, που κυριάρχησε στην τελετή με τέσσερα μεγάλα βραβεία από 11 υποψηφιότητες στις κατηγορίες της κωμωδίας – καλύτερης κωμικής σειράς, α΄ γυναικείου ρόλου για την Φίμπι Γουόλερ – Μπριτζ καθώς και σεναρίου για την ίδια όπως και σκηνοθεσίας για τον Χάρι Μπράντμπιρ.

Για τον Πίτερ Ντίνκλατζ, που για μία δεκαετία ταυτίστηκε με τον ρόλο του Τίριον Λάνιστερ στο «Game Of Thrones», το τέταρτο βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά αποτελεί ένα ιστορικό ρεκόρ στα βραβεία Emmy καθώς κατέχει τα περισσότερα αγαλματίδια που έχει κατακτήσει ποτέ ηθοποιός στην εν λόγω κατηγορία.

Σε μια συνολική αποτίμηση της φετινής απονομής των βραβείων Emmy, θα λέγαμε ότι το Fleabag, που φέτος επέστρεψε για μια δεύτερη θριαμβευτική σεζόν στην πλατφόρμα της Amazon, επιβεβαίωσε τον χρυσό κανόνα της βιομηχανίας του θεάματος: ποτέ μην υποτιμάς τη δυναμική ενός πρωτότυπου προϊόντος που μπορεί να κάνει ακόμα και το GoT να μοιάζει ξεπερασμένο.

Βασισμένο στον θεατρικό μονόλογο της ίδιας της Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, το Fleabag έστειλε το κοινό στα απόκρυφα της κρεβατοκάμαρας μιας νεαρής Λονδρέζας διηγούμενο με εκρηκτικό χιούμορ και πικρή επίγευση όλες τις σεξουαλικές της περιπέτειες. Απόδειξη της μεγάλης επιτυχίας της Γουόλερ-Μπριτζ είναι ότι χωρίς αυτήν δεν θα (ξανά)γραφόταν το σενάριο του νέου Τζέιμς Μποντ «No Time To Die» κατ’ απαίτηση, μάλιστα, του πρωταγωνιστή Ντάνιελ Κρεγκ.

Στην μάχη των κολοσσών της τηλεόρασης, συνυπολογίζοντας τα βραβεία των τεχνικών κατηγοριών, το HBO είναι ο μεγάλος νικητής του 2019 με 34 νίκες, αφήνοντας πίσω το Netflix που έχει συνολικά 27 τρόπαια και το Amazon Studios που έχει 15.

Δείτε εδώ τους νικητές των βραβείων Emmy 2019:

Καλύτερη Δραματική Σειρά: Game of Thrones (HBO)

A΄ Ανδρικός Ρόλος: Μπίλι Πόρτερ (Pose)

Α' Γυναικείος Ρόλος: Τζόντι Κόμερ (Killing Eve)

B' Ανδρικός Ρόλος: Πίτερ Ντίνκλατζ (Game of Thrones)

Β' Γυναικείος Ρόλος: Τζούλια Γκάρνερ (Ozark)

Σενάριο Δραματικής Σειράς: Τζέσι Αρμστρονγκ (Succession)

Σκηνοθεσία Δραματικής Σειράς: Τζέισον Μπέιτμαν (Ozark)

Καλύτερη Κωμική Σειρά: Fleabag (Amazon Prime)

Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Μπιλ Χέιντερ (Barry)

Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ (Fleabag)

Β' Ανδρικός Ρόλος: Τόνι Σαλούμπ (The Marvelous Mrs. Maisel)

Β' Γυναικείος Ρόλος; Αλεξ Μπόρστιν (The Marvelous Mrs. Maisel)

Σενάριο Κωμικής Σειράς: Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ (Fleabag)

Σκηνοθεσία Κωμικής Σειράς: Χάρι Μπράντμπιρ (Fleabag)

Καλύτερη Μίνι Σειρά: Chernobyl (HBO)

Σκηνοθεσία Σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Γιόχαν Ρενκ (Chernobyl)

Σενάριο σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Γκρεγκ Μέιζιν (Chernobyl)

Καλύτερη Τηλεταινία: Black Mirror: Bandersnatch (Netflix)

A' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Ζαρέλ Ζερόμ (When They See Us, Netflix)

B΄ Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Μπεν Γουίσο (A Very English Scandal)

Α' Γυναικείος Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Μισέλ Γουίλιαμς (Fosse/Verdon)

Β' Γυναικείος Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Πατρίσια Αρκέτ (The Act)

Talk Show: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)

Game of ThronesΒραβεία EmmyNetflixChernobylHBO