Πολιτισμός|24.09.2019 16:19

Με δύναμη από το... Αμαλία, το θεατρικό φθινόπωρο της Θεσσαλονίκης

Μαρία Ριτζαλέου

Έδωσαν το…φιλί της ζωής και με την αποκλειστική συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, «ανάστησαν» το ιστορικό θέατρο «Αμαλία», στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία πολιτισμού «Όψεις Πολιτισμού» και ο σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης ως καλλιτεχνικός διευθυντής έδωσαν την παλιά αίγλη στο θέατρο, που συνδέθηκε για ένα τέταρτο του αιώνα με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».

Εκτός από τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολου Κουν», το «Αμαλία» φιλοξενεί δικές του παραγωγές -απαραίτητα και μια παιδική-, μετακλήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μουσικές βραδιές, εικαστικά γεγονότα, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.

Για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο το πρόγραμμα είναι πλούσιο και ήδη «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς η προετοιμασία της νέας εσωτερικής παραγωγής.

Το Θέατρο «Αμαλία», στην ανατολική πλευρά της πόλης, στην ομώνυμη οδό, είναι τοπόσημο για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη. Το 1987 μετακόμισε εκεί η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», που ανθούσε την εποχή εκείνη και παρουσίαζε παραστάσεις με τεράστια επιτυχία -και εισπρακτική- και έμεινε για 25 χρόνια. Η Σοφία Φιλιππίδου, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Σεργιανόπουλος ήταν μερικοί μόνο από τους πολλούς ηθοποιούς που ξεκίνησαν από την «Τέχνη» και το «Αμαλία». Μέσα από 105 παραγωγές σύστησαν στο κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς, ενώ η Θεατρική Άνοιξη με σπουδαίες μετακλήσεις από το εξωτερικό και παράλληλες εκδηλώσεις κάθε Μάιο είναι sold out πριν ακόμη ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

Στη νέα του εποχή το Θέατρο Αμαλία είναι ένας ολοκαίνουργιος και πλήρως λειτουργικός χώρος και από τον περασμένο Μάιο η «Όψεις Πολιτισμού», που πλέον έχει τα κλειδιά, φιλοξενεί πλήθος παραστάσεων.

Οθέλος του Σαίξπηρ

Η τραγωδία «Οθέλλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα Kursk, που συμπληρώνει 7 χρόνια παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, «εγκαινιάζει» το πρόγραμμα του Οκτωβρίου. Το έργο μετέφρασε ο Δημήτρης Δημητριάδης και σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, κ.ά. Οι παραστάσεις θα δοθούν 3-6 και 9-13 Οκτωβρίου στις 21.00.

Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ακολουθεί η «Γέρμα» το εμβληματικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία και διασκευή Θανάση Σαράντου. Η παράσταση, που έχει διασκευαστεί για 5 πρόσωπα, τα οποία βιώνουν τον λορκικό μύθο σε ένα ελληνικό, ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτει 2019, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Οκτωβρίου, το ταξίδι της στην Ελλάδα.

Η μετάφραση του έργου είναι της Τζένης Μαστοράκη, τα σκηνικά της Φιλάνθης Μπουγάτσου, τα κοστούμια της Μπιάνκα Νικολαρέιζη και παίζουν ακόμη οι: Τάσος Σωτηράκης, Θανάσης Σαράντος, Βασιλίνα Κατερίνη και η Βίλμα Τσακίρη στον ρόλο της Ντολόρες.

Το Παγκάκι του Αλεξάντερ Γκέλμαν

Από τις 16 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδας, ο Γιώργος Κιμούλης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη συναντιούνται σε ένα «Παγκάκι». Ο Αλεξάντερ Γκέλμαν, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ρωσίας, έγραψε «Το Παγκάκι» το 1983, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούσαν στη χώρα. Το πικρό του χιούμορ το κάνει διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο. Ο Γιώργος Κιμούλης έχει κάνει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή και τη διαμόρφωση του χώρου για την παράσταση, ενώ η μετάφραση είναι του Νίκου Καμτσή.

Σημάδια στην ομίχλη

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα, το έργο του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα, Stephen Sachs, «Σημάδια στην ομίχλη». Η συναρπαστικά έξυπνη κωμωδία που ανέβηκε στο Duchess Theatre του Λονδίνου με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, παρουσιάζεται στο «Αμαλία» από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια μετακομίζει στο θέατρο Vault της αθήνας και σε περιοδεία σε όλη τη χώρα. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Παπαδόπουλου και στον ρόλο της άνεργης μπαργούμαν εμφανίζεται η Ράνια Σχίζα, ενώ σε εκείνο του διάσημου εκτιμητή έργων τέχνης ο Νίκος Παντελίδης.

Μήδεια

Η «Μήδεια» του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» κάνει στάσεις στη Θεσσαλονίκη στις 15-17 Νοεμβρίου. Η «Μήδεια», σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά. Στη νέα της εκδοχή, τη Μήδεια ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα και παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος.

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Το ερωτικό αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου, «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου, η οποία και το σκηνοθετεί, σε σκηνική επιμέλεια της Ματίνας Μέγκλα και επιμέλεια κίνησης της Έλσας Τζαβελάκου. Στο θέατρο «Αμαλία» θα δοθούν δύο παραστάσεις, στις 21 Νοεμβρίου στα γαλλικά και στις 22 Νοεμβρίου στα ελληνικά.  Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα κείμενα του Ρίτσου, είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή και ελπίδα, μέσα από τη ροή παραστάσεων και συμβόλων.

Δούλες του Ζαν Ζενέ

Το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ «Δούλες» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία κάνει η Μαριάννα Κάλμπαρη και, εκτός από την ίδια, παίζουν η Κάτια Γέρου και η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Σύμφωνα με την υπόθεση, δύο υπηρέτριες καταστρώνουν την εξόντωση της λατρεμένης, αλλά και απόλυτα μισητής τους Κυρίας. Τα αφελή σχέδιά τους αποτυγχάνουν και στρέφονται εναντίον τους.

Η Λυδία Κονιόρδου ως Μέγας Ιεροεξεταστής

Ο δραστήριος σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Χατζής, καταπιάνεται με το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ανεβάζει μια παράσταση βασισμένη στα έργα «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» και «Οι Δαιμονισμένοι», με τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο του «Μεγάλου Ιεροεξεταστή». Οι παραστάσεις θα δοθούν 25-28 Νοεμβρίου.

Το Καπλάνι της βιτρίνας

Η παιδική και εφηβική σκηνή του Θεάτρου Αμαλία παρουσιάζουν το γνωστό έργο της Άλκης Ζέη, «Το καπλάνι της βιτρίνας», κάθε Κυριακή πρωί, σε διασκευή για το θέατρο και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη. Το ονειρικό σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη, και μαζί με τις προβολές 3D και τα Video Art του Σπύρου Ρασιδάκη και του Αλέξανδρου Τσερέπα, μεταφέρουν τα παιδιά και τους έφηβους στο καλοκαίρι των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936. Στο «Καπλάνι της βιτρίνας» συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Σαραφιανός, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Γουσίου, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Βαγγέλης Μάγειρος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αγγελική Περγαμηνού, Σοφιανός Πεσιρίδης, Μαρία Βαή.

ΘεσσαλονίκηΘέατρο Αμαλίαθεατρικές παραστάσεις