Πολιτισμός|23.11.2018 15:55

Το Θέατρο Λυκαβηττού επιστρέφει στον… λαό

Άρης Χατζηγεωργίου

Ραντεβού στο «Πανόραµα της Αθήνας» τον ερχόµενο Οκτώβριο για την ολική επαναφορά του Θεάτρου Λυκαβηττού, ενός χώρου εµβληµατικού για τον πολιτισµό της Ελλάδας πριν από τη µεγάλη οικονοµική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, έδωσαν χθες (22/11) Περιφέρεια Αττικής και Εταιρεία Ακινήτων Δηµοσίου.

Δέκα ολόκληρα χρόνια από την εποχή που το Θέατρο Λυκαβηττού µπήκε για τα καλά στον δρόµο της απαξίωσης, όταν κρίθηκε στατικά προβληµατικό το 2008, ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ καθηγητής Γιάννης Πολύζος παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραµµα - στοίχηµα µε τον χρόνο για τα έργα που θα γίνουν µε τη διαθέσιµη χρηµατοδότηση των περίπου 2 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

• Το σύνολο των απαραίτητων µελετών (ηλεκτροµηχανολογικών, στατικών κ.λπ.) παραδίδεται στις 7 Δεκεµβρίου στη Διεύθυνση Προγραµµατισµού της Περιφέρειας Αττικής.

• Η Περιφέρεια έχει ήδη προετοιµαστεί να δηµοσιοποιήσει αµέσως τις µελέτες προκειµένου να δροµολογηθεί η διαδικασία επιλογής του αναδόχου.

• Τον Απρίλιο του 2019 θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος µε στόχο οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. «Το καλοκαίρι του 2019 δεν το προλαβαίνουµε, αλλά εκείνο του 2020 οπωσδήποτε» ανέφερε ο κ. Πολύζος. Στη συνέχεια, το ξαναγεννηµένο θέατρο θα τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισµού, το οποίο σκοπεύει να το εντάξει στα νέα σχέδια αξιοποίησης του Ακροπόλ στην οδό Πατησίων. Η υπουργός Πολιτισµού, Μυρσίνη Ζορµπά, ήταν παρούσα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο καφέ του Λυκαβηττού και αναφέρθηκε αναλυτικά.

Η πρόσβαση και η ανάπλαση

Εκτός όµως από την «αναβίωση» του θεάτρου, ως δεύτερο στοίχηµα παρουσιάστηκε ο τρόπος πρόσβασης στον λόφο και η ανάπλαση στον χώρο έξω από αυτό, την ασφάλτινη αλάνα (πρώην πάρκινγκ) των περίπου 13 στρεµµάτων, όπου βλέπει κανείς τώρα εκπαιδευόµενους οδηγούς να µαθαίνουν οδήγηση. Πρόκειται όµως για ένα µικρό υψίπεδο µε απίστευτη θέα προς όλες τις πλευρές του Λεκανοπεδίου για την αξιοποίηση του οποίου ξεκινά αµέσως αρχιτεκτονικός διαγωνισµός. Αρχιτέκτονες απ’ όλη την Ευρώπη θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες έως τις 8 Μαρτίου 2019, µε στόχο να βραβευτούν οι καλύτερες τον Μάιο σε εκδήλωση «µέσα στο εργοτάξιο αναστήλωσης του θεάτρου» όπως είπε ο κ. Πολύζος.

Υπενθυµίζεται ότι όλη η υπόλοιπη έκταση του λόφου, εκτός των 36 στρεµµάτων του θεάτρου και της αλάνας έξω από αυτό, ανήκει στον Δήµο Αθηναίων, ο οποίος πριν από έναν µήνα ανακοίνωσε την εκπόνηση master plan για τον Λυκαβηττό. Ένα από τα βασικά στοιχεία των σχεδιασµών του ∆ήµου Αθηναίων είναι η αποθάρρυνση των ΙΧ αυτοκινήτων τα οποία αποτελούσαν τον κύριο τρόπο πρόσβασης στα χρόνια που λειτουργούσε το θέατρο από το 1965 όταν ιδρύθηκε έως το 2011 που έγιναν οι τελευταίες συναυλίες.

Σύµφωνα µε τις µελέτες που εκπονούνται επίσης από το ΕΜΠ, η οδός πρόσβασης από τη δυτική πλευρά αλλά και εκείνη που αποτελεί έξοδο προς την ανατολική θα απαλλαχθούν από την άσφαλτο που τις σκεπάζει, η οποία θα αντικατασταθεί από ένα «τσιµέντο» που θα επιτρέπει στα νερά να το διαπερνούν. Οι οδοί θα αναδιαµορφωθούν σε πεζόδροµους που θα επιτρέπουν τη διέλευση µικρών λεωφορείων για τη µεταφορά των επισκεπτών του θεάτρου.

Τόσο από πλευράς Δήµου Αθηναίων τότε, όσο και από τον καθηγητή Πολύζο χθες, έγινε αναφορά στην ιδέα της εγκατάστασης ενός εναέριου τελεφερίκ (cable car), το οποίο θα µπορεί να µεταφέρει µεγάλους αριθµούς επισκεπτών από το σηµείο που θα επιλεγεί ως αφετηρία στους πρόποδες του λόφου.

«Δεν πρόκειται για ένα πυροτέχνηµα ή µία εµβαλωµατική ενέργεια» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Για εµάς ο πολιτισµός είναι προτεραιότητα. Πρέπει να κάνουµε το θέατρο Λυκαβηττού χώρο πολιτισµού, χώρο ψυχαγωγίας, χώρο υποδοχής περιβαλλοντικών και παιδαγωγικών εκδηλώσεων» πρόσθεσε, καθώς αφορά ένα «δικαίωµα που έχει αφαιρεθεί από όλους µας, πάνω από µία δεκαετία».

«Το Δηµόσιο µπορεί να αντιµετωπίσει µε όραµα τα σύνθετα ζητήµατα µιας µητρόπολης όπως η Αθήνα» είπε µεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισµού, Μ. Ζορµπά, χαρακτηρίζοντας ενδεικτική αυτής της δυνατότητας τη συνεργασία του υπουργείου µε την Περιφέρεια Αττικής. «Είναι σηµαντικό στο σηµείο αυτό να διασφαλίσουµε ότι η λειτουργία του χώρου θα γίνεται τόσο από τους δηµόσιους πολιτιστικούς οργανισµούς, όσο και από τα ιδιωτικά γραφεία καλλιτεχνικής παραγωγής που έχουν συνδέσει το όνοµά τους, εδώ και χρόνια, µε θρυλικές και πρωτοπόρες παραγωγές από όλο τον κόσµο» ανέφερε η Ρ. Δούρου.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισµού τόνισε ότι για τη λειτουργία του θεάτρου µετά την αποκατάστασή του θα υπάρξει συνεργασία µε το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή, αλλά υπάρχει η ιδέα να ενταχθεί στον φορέα του αποκατεστηµένου Ακροπόλ (απέναντι από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο) όπου θα οργανώνονται φεστιβάλ για τους νέους.

Το Θέατρο Λυκαβηττού αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου και κατασκευάστηκε το 1965 στον χώρο που είχε µείνει από το νταµάρι το οποίο λειτουργούσε επί χρόνια στην κορυφή του λόφου. Η πρώτη παράσταση φιλοξενήθηκε τον Ιούνιο του 1965, µε την Αννα Συνοδινού να πρωταγωνιστεί στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το 1970 υπέστη ζηµιές από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα καµαρίνια. Το 1998 κρίθηκε διατηρητέο αλλά µε αφορµή τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004 έγιναν ενισχυτικές παρεµβάσεις, άστοχες κατά πολλούς, όπως και κάποιες πρόχειρες στηρίξεις το 2011

θέατροΛυκαβηττός