Πολιτισμός|03.10.2019 16:28

Μπάνκσι: Το κατάστημά του στο Λονδίνο δεν θα ανοίξει τις πόρτες του ποτέ

Newsroom

Το δικό του κατάστημα άνοιξε στο Λονδίνο ο διάσημος καλλιτέχνης Μπάνκσι. Ονομάζεται «Ακαθόριστο εγχώριο προϊόν» (Gross Domestic Product), εμφανίστηκε ξαφνικά την Τρίτη 1/10 στη θέση ενός μαγαζιού που πουλούσε χαλιά, ωστόσο δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Αντίθετα, όλες οι πωλήσεις του θα πραγματοποιούνται για δύο εβδομάδες αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Τα γκράφιτι του Μπάνκσι, μέσα από τα οποία ο καλλιτέχνης αναδεικνύει ζητήματα κοινωνικής ανισότητας και υποκρισίας των κυβερνώντων, είναι πολύ δημοφιλή τόσο στους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης όσο και στους συλλέκτες. Ο καλλιτέχνης Μπάνκσι έχει καταφέρει να παραμένει στη σκιά και κανείς εκτός από τους στενούς συνεργάτες του δεν ξέρει επακριβώς πως είναι ο ίδιος και ποιο είναι το πραγματικό του όνομα.

Ο ίδιος ο Μπάνκσι, ανέφερε πως ο λόγος πίσω από τη συγκεκριμένη του κίνηση δεν είναι καθόλου ποιητικός. «Μια επιχείρηση που πουλά ευχετήριες κάρτες διεκδικεί τα δικαιώματα για το trademark της τέχνης μου, με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να πουλά ψεύτικα προϊόντα Μπάνκσι σαν αυθεντικά». Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στις δικαστικές αίθουσες για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του γιατί θεωρεί πως ο απώτερος σκοπός αυτής της διαμάχης είναι να αναγκαστεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μπάνκσι μέσω της ιστοσελίδας θα πουλά «μη πρακτικά και προσβλητικά προϊόντα», όπως ντισκομπάλες από αστυνομικά κράνη, μαξιλάρια που θα γράφουν «η ζωή είναι πολύ μικρή για να παίρνεις συμβουλές από ένα μαξιλάρι», ταφόπλακες με σκαλισμένη τη φράση «τώρα φτάσατε στον προορισμό σας» και πολλά άλλα.

Ο δικηγόρος του καλλιτέχνη αναφέρει πως «λόγω της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν ο Μπάνκσι δεν χρησιμοποιήσει εμπορικά το trademark του, θα το χάσει, επομένως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση». Είναι απαραίτητο λοιπόν να ανοίξει αυτό το κατάστημα.

Μεγάλη ΒρετανίαΛονδίνοΜπάνκσι