Πολιτισμός|04.10.2019 10:21

Ένας ελέφας στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Η περσινή επιτυχία οδηγεί σε επανάληψη της παράστασης «Ο Ελέφας» του Κώστα Βοσταντζόγλου που παρουσιάζεται από το Κ.Θ.Β.Ε. στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 17 Οκτωβρίου και θα δίνονται καθημερινά από την Τετάρτη ως και την Κυριακή.

«Ο Ελέφας», η παράσταση - έκπληξη της περσινής χρονιάς αποκαλύπτει την σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας, μέσα από ξεκαρδιστικούς διαλόγους του και σουρεαλιστικές καταστάσεις. Ο Κώστας Βοσταντζόγλου καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτηση, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας.

«Υπάρχουν άνθρωποι –όχι εμείς!– που λένε: «Δεν θα μου πεις εσύ! Ό,τι γουστάρω θα κάνω!». Και το κάνουν. Υπάρχουν άνθρωποι –όχι εμείς!– που λένε: «Θα μιλήσω μια καλή εγώ. Δεν με ξέρετε εμένα!». Και το κάνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε: «Έρχεται η στιγμή σου, δίνεις μια και τα σπας τα γυαλικά. Τα κάνεις όλα λίμπα. Ίσωμα. Και δεν νοιάζεσαι… Για τίποτα!». Και τα σπάνε τα γυαλικά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν εμάς. Πράττουν αυτό που λένε και δεν σκέφτονται όταν πράττουν. Πόσο απέχει ο εξευτελισμός από την αξιοπρέπεια; Ένα πιάτο φακές. Το δηλητήριο εκκρίνεται μέσα στον ίδιο τον οργανισμό των προσώπων του έργου, ήδη από τη στιγμή της ενηλικίωσής τους. Ή μήπως ακόμη νωρίτερα; Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν εμάς, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ποτέ δεν ξέρεις», αναφέρει ο σκηνοθέτης, Γιάννης Λεοντάρης, ο οποίος έχει κάνει επίσης την μουσική επιμέλεια και την επιμέλεια του Video.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα και Ράνιας Υφαντίδου, και παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Καλεμκερίδου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μαριάννα Πουρέγκα.

ΚΘΒΕθεατρική παράστασηΓιάννης Λεοντάρης