Πολιτισμός|11.10.2019 16:09

ΣΤΑΣΗ στο ΜΟΜus για την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Newsroom

ΣΤΑΣΗ στη Θεσσαλονίκη κάνει η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από  τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-ΜΟΜus.

Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 11 επιμελητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε έξι διαφορετικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και σε έναν στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης που έχει ως θεματικό άξονα τη… ΣΤΑΣΗ.

Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο «ΣΤΑΣΗ» διοργανώνεται από το MOMus από τις 12 Οκτωβρίου 2019 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020. Την πρώτη μέρα της διοργάνωσης το επόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου όλοι οι χώροι της κεντρικής έκθεσης θα είναι ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η πρώτη του MOMus

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΟΜus, Ανδρέας Τάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης της διοργάνωσης, τόνισε ότι «η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη που διοργανώνεται από το MOMus, από έναν μοναδικό μουσειακό οργανισμό στην Ελλάδα, η δημιουργία του οποίου αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η σύμπραξη και η συνεργασία μεταξύ των φορέων και ταυτοχρόνως επιβεβαιώνει με την παρουσία και τις δράσεις του τη σημαντική θέση της Θεσσαλονίκης στον πολιτιστικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΜΟΜus Ανδρέας Τάκης.

«Η Μπιενάλε δεν είναι κάτι απρόσωπο, μια διοργάνωση που "γεννά” μια μηχανή. Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς από ένα σύνολο ανθρώπων που με επιμονή, υπομονή και αγάπη για τη σύγχρονη τέχνη αγωνίζονται απέναντι σε αντιξοότητες και προβλήματα να κρατήσουν ψηλά τον παραγνωρισμένο ορισμένες φορές σύγχρονο Πολιτισμό.

Και είναι πραγματικά μια σημαντική στιγμή για όλους εμάς, που είμαστε εδώ από την πρώτη Μπιενάλε πριν από 12 χρόνια, να την παρακολουθούμε να μεγαλώνει και να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα του MOMus, ενός νέου, δυναμικού και δυνατού μουσειακού οργανισμού. Το γεγονός αυτό πιστεύουμε θα τη βοηθήσει να συνεχίσει την πορεία της και να ανοίξει τα φτερά της για ακόμη μεγαλύτερες πτήσεις και αναζητήσεις» επεσήμανε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια MOMus και διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μαρία Τσαντσάνογλου.

Στον θεματικό πυρήνα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης εστίασε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, διευθύντρια και μέλος της επιμελητικής ομάδας της 7ης Μπιενάλε, Συραγώ Τσιάρα.

«Επιλέξαμε τη Στάση που μας προσφέρει τον χρόνο για να ξαναδούμε με νηφαλιότητα τη σύγχρονη τέχνη μακριά από την κυρίαρχη μορφή του θεάματος, της αγοράς και του εντυπωσιασμού. Προτείνουμε τη Στάση με το βλέμμα επικεντρωμένο στο παρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τις συνέχειες, τις ρήξεις και τις ανατροπές της Ιστορίας, οι οποίες και συνδιαμορφώνουν το σημερινό βίωμα» τόνισε η κυρία Τσιάρα.

Momusέκθεση