Πολιτισμός|11.10.2019 22:43

Διαγωνισμός ζωγραφικής: «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου»

Newsroom

Στις 12-13 Οκτωβρίου 2019, θα λάβει χώρα στην Αθήνα, ο Διεθνής παιδικός πολιτιστικο-εκπαιδευτικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020» από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας με τη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Γενικός χορηγός του διαγωνισμού είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Στην Α΄ φάση του εν λόγω διαγωνισμού συμμετείχαν 300 νέοι-ες –παιδιά από 7 χώρες της διασποράς (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), την Ελλάδα και την Κύπρο. To διήμερο 12-13 Οκτωβρίου 2019, πρόκειται να λάβει χώρα στην Αθήνα, η Β΄ και τελική φάση του διαγωνισμού, στην οποία συμμετέχουν 14 νέοι-ες – παιδιά, από τις προαναφερόμενες χώρες: Λεϊλί Χασάνοβα (Αζερμπαϊτζάν), Αρμέν Κοσογιάν (Αρμενία), Μαρία Πολίτοβα (Γεωργία), Βικτωρία Μπαλακάι (Καζακστάν), Αγγελική Χρήστου και Αγγελική Γεωργίου (Κύπρος), Βερονίκα Μουρατίδη και Δήμητρα-Ολυμπία Μαλαθούνη (Ελλάδα), Σεβίλια Κόμιτς (Ουζμπεκιστάν), Όρινα Μπίλα (Ουκρανία), Αγγελίνα Πλιουσκό, Ρουσλάν Χρίστοφ, Αναστασία Βασάεβα και Βικτωρία Χόμουτοβα (Ρωσία).     

Η τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 13.00 στην αίθουσα 3 στο Ζάππειο.

Στην τελετή αναμένονται να παρευρεθούν ο συντονιστής του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνιος Διαματάρης, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κυρία Βασιλική Νίκα και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ρωσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα κ. Α.Μ. Χομένκο.

Στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, την ίδια ημέρα, από τις 10.00 έως τις 20.00, πρόκειται να εκτεθούν συνολικά 100 έργα που διακρίθηκαν στο εν λόγω διαγωνισμό.

Το πρόγραμμα της παραμονής των συμμετεχόντων στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει την παρουσίαση των έργων από τα παιδιά-νέους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που αποτελείται από γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία: Παύλος Αρζουμανίδης – Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συλλόγου Ζωγράφων, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Νέστεροφ Γιούρι - διευθυντής της καλλιτεχνικής ένωσης «Κάνουμε τον κόσμο πολύχρωμο», Νεστέροβα Γιεβγκένια – καθηγήτρια της παιδικής σχολής τεχνών «Βιτάλι Χοντός», Ζβονάρεβα Όλγκα - διευθύντρια του Κέντρου ανάδειξης και ανάπτυξης των ταλέντων των παιδιών και της νεολαίας «Πεδίο ταλέντου», Σβετλίτσνι Αλεξάντρ – Υπεύθυνος του προγράμματος «Τα παιδιά του Ροστόφ ζωγραφίζουν το Ροστόφ, Γιώργος Μπότσος - δημιουργός κόμικς και εικαστικός, Μαρίνα Στελλάτου - εικαστικός, Ρένα Μάνθου-Κουτσούδη - εικαστικός, πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος - συγγραφέας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και η υλοποίηση της Δράσης «Σχεδίασε την Ελλάδα» στο Σούνιο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι του διαγωνισμού, που θα επισκεφτούν το Σούνιο, θα ζωγραφίσουν το τοπίο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής διασποράς στη Ρωσική Ομοσπονδία (πάνω από 90.000 άτομα). Η οργάνωση συντονίζει τις δραστηριότητες των 59 ελληνικών Συλλόγων, συμμετέχει στο ελληνικό κίνημα των χωρών της ΚΑΚ και του παγκόσμιου ελληνισμού.

Ανάμεσα στους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθήκων για τη διατήρηση της ελληνικότητας, η διατήρηση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας, η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με άλλα έθνη και λαούς της Ρωσίας. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και δημόσιος παράγοντας, μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη ιδρύθηκε το 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Το συνολικό ποσό των φιλανθρωπικών δωρεών ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ ετησίως. Το Ίδρυμα υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Στις 3 Απριλίου 2015 το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη σύναψε σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών.

Στις 20 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών.

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της ΡωσίαςΦιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν ΣαββίδηΔιαγωνισμός ζωγραφικής