Πολιτισμός|14.10.2019 11:32

«Cyprus: A dynamic island»: Η Κύπρος τιμώμενη χώρα στην Ολλανδία

Μαρία Ψαρά

Μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στην Κύπρο, εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας. Περισσότερες από 300 κυπριακές αρχαιότητες συγκεντρώθηκαν στο Rijksmuseum van Oudheden του Leiden, όπου για πέντε μήνες η Κύπρος θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Η έκθεση με τίτλο «Cyprus: A dynamic island» [Κύπρος, ένα δυναμικό νησί] αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων που πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ολλανδικού μουσείου, η έκθεση αφορά «ένα από τα σημαντικότερα σταυροδρόμια των αρχαίων πολιτισμών της λεκάνης της Μεσογείου». Μέχρι τις 15 Μαρτίου που θα διαρκέσει, αναμένονται περίπου 100.000 επισκέπτες.

«Είναι η πρώτη φορά που επί δανεισμό στέλνουμε τόσο μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων, σε μια έκθεση που προβάλλει την ιδιαιτερότητα της Κύπρου ως μια χώρα με μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, η οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει πολλά πρόβλημα αλλά της έχει δώσει και ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα ως σταυροδρόμι ιδεών, αντιλήψεων, εμπορευόμενων και βεβαίως πολιτισμών», δήλωσε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης η υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Κύπρου Βασιλική Αναστασιάδου.

Ρωτήσαμε την υπουργό πώς γίνεται η αρχαιολογική υπηρεσία να υπάγεται στο συγκεκριμένο, φαινομενικά τεχνικό υπουργείο. «Από το Σύνταγμά μας, στην Κύπρο έχουμε λίγα υπουργεία. Το συγκεκριμένο υπουργείο αφορά έργα, δηλαδή εκσκαφές, οπότε πήρε υπό την αιγίδα του και την αρχαιολογία. Πάντως, ο πολιτισμός είναι μια όαση στα καθήκοντά μου», χαμογέλασε.

«Οι Ολλανδοί έχουν αγκαλιάσει αυτή την έκθεση, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για την χώρα μας. Είναι μια πρόκληση και πρόσκληση για τον κόσμο να επισκεφθεί την Κύπρο και να πάρει μια άμεση ιδέα για τον πολιτισμό της», συμπλήρωσε.

Μεγάλη επισημότητα

Η κατάμεστη αίθουσα, αλλά και η επισημότητα των εγκαινίων που επεφύλαξαν οι Ολλανδοί στην κυπριακή αντιπροσωπεία ήταν χαρακτηριστική της σημασίας που δίνουν και στην ίδια την έκθεση. Το «Έθνος» ήταν εκεί, καταγράφοντας τις συγκινητικές στιγμές και τα ενθουσιώδη λόγια των υπευθύνων.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ο διευθυντής του Μουσείου και οι συνεργάτες του ενδιαφέρθηκαν για μια έκθεση αφιερωμένη στην Κύπρο. Κάθε χρόνο, η έκθεση είναι αφιερωμένη σε άλλη χώρα, ωστόσο πρώτη φορά αφορά κράτος-μέλος της ΕΕ. Με επικοινωνία αρχικά με τον Κύπριο πρέσβη στη Χάγη, Ελπιδοφόρο Οικονόμου, το κλιμάκιο έφτασε στην Κύπρο, όπου η πολιτική ηγεσία αλλά και η Δέσπω Πηλείδου, έφορος Μουσείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Η έκθεση έχει στο επίκεντρό της την κίνηση: ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών. Πέρα από τις κυπριακές αρχαιότητες, παρουσιάζονται επίσης έργα του Πικάσο με επιρροές από την αρχαία κεραμική, η «Μπλε Αφροδίτη» του Ιβ Κλάιν και φωτιστικά του Μιχάλη Αναστασιάδη. Μια μεγάλη γκάμα τέχνης που δείχνει ακριβώς τη συνέχειά της.

Έμπνευση για τον Πικάσο

«Ο Πικάσο επηρεάστηκε από την κυπριακή τέχνη όταν είδε αντικείμενα στο μουσείο του Λούβρου. Η κίνηση αποτελεί συστατικό στοιχείο της. Έτσι και προέκυψε το όνομα της έκθεσης: ένα δυναμικό νησί», εξήγησε ο επιμελητής της έκθεσης Ρούουρντ Χαλμπερτσμα.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η έκθεση στέλνει τον επισκέπτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου η θάλασσα και το βουνό συναντιούνται, εκεί που ο πολιτισμός αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς. Εκτός από τα πολύτιμα αντικείμενα, αγάλματα σε μεγάλο μέγεθος, αλλά και φωτογραφίες συνηγορούν προς αυτό το αποτέλεσμα. Και σε μια δεύτερη «ανάγνωση», η έκθεση αναφέρεται και σε αρχαιολογικές ανασκαφές των αρχών του 19ου αιώνα, με έμφαση στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακά φυσικού μεγέθους ειδώλια της Αγίας Ειρήνης, που ταξίδεψε από το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής της Στοκχόλμης. Περιλαμβάνονται, επίσης, γλυπτά και προτομές από μάρμαρο και τερακότα, πήλινα δοχεία διακοσμημένα με πρόσωπα και ζώα, κοσμήματα από χρυσό, χάλκινοι λέβητες, χρωματιστά ψηφιδωτά και πολλά άλλα.

«Μέσα από την έκθεση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την Κύπρο, την κουλτούρα της και τον πολιτισμό της. Οι προσκλήσεις του μουσείου για την έκθεση φέρουν την πρόταση «Visit Cyprus With Us», που παραπέμπει και σε κυριολεκτικά ταξίδια στην Κύπρο, όχι μόνο στα νοερά διαμέσου της έκθεσης», τόνισε η Σοφία Μιχαηλίδου, διευθύντρια του γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

H ιστοσελίδα του Μουσείου για την έκθεση: https://www.rmo.nl/en/exhibitions/temporary-exhibitions/cyprus/

Κύπρος