Πολιτισμός|25.11.2018 14:03

Αφιέρωμα: Αναδρομή στην ιστορία του «σκυλάδικου»

Newsroom

«Όταν στα σκυλάδικα έβρεχε δολάρια και όχι.. πετσετάκια». Στο Ένθετο «Πολιτισμός» του σημερινού ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής, ιστορίες, ξενύχτια, καψούρες, λουλούδια, ποτά, ζοριλίκια και το 16σελιδο αφιέρωμα «Φωτιά στα Σαββατόβραδα», το οποίο, χωρίς καμία διάθεση πολιτικής ορθότητας, καταγράφει το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής προτού το σκυλάδικο να χάσει την ψυχή του.

Τι περιλαμβάνει το αφιέρωμα; Ένα ιστορικό από τη δεκαετία του 30 μέχρι εδώ, συνεντεύξεις της Κατερίνας Στανίση (που αφηγείται την εμπειρία της) και του Κώστα Καρουσάκη (που θυμάται μεταξύ άλλων τη βραδιά που ο Νίκος Κοεμτζής έκανε το φονικό για την περίφημη παραγγελιά την οποία τραγούδησε ο ίδιος ο Καρουσάκης), συνέντευξή του Γιώργου Φραντζέσκου "μετρ" στα πιο underground σκυλαδικα της Αθήνας, την (υψηλή) σχέση του σκυλάδικου με το σινεμά και τη (διαβρωτική) σχέση του με την τηλεόραση.

Κι ακόμα μια καταγραφή του συγγραφέα Αλέξανδρου Ασωνιτη ο οποίος στη μνήμη του Γιώργου Σκούρτη προσεγγίζει το φαινόμενο παραδίδοντάς μας μια καθόλα κοινωνικοπολιτική ανάλυση, καθώς κι ενα απόσπασμα-που ευγενώς μας παραχώρησε ο Γιώργος Καραμπελιάς- απο το ανυπέρβλητο κειμενο-αναλυση και καταγραφή του Κωστή Παπαγιώργη στο περιοδικό "Άρδην". Στο αφιέρωμα συμμετείχαν οι Αναστασία Κουκά, Άντα Δαλιάκα, Αντώνης Γκιόκας, Γιώργος Βαϊλάκης, Αλέξης Μίχας,  Χρήστος Ιερείδης

Διαβάστε περισσότερα στο «Έθνος της Κυριακής»

μπουζούκιασκυλάδικοαφιέρωμα