Πολιτισμός|17.10.2019 13:10

«Δημιούργησε την επανάστασή σου» - Το ελληνικό βιβλίο κατακτά τη Φρανκφούρτη

Μαρία Ριτζαλέου

Με περισσότερους από 1.000 τίτλους βιβλίων και 20 εκδοτικούς οίκους συμμετέχει η ελληνική βιβλιοπαραγωγή στην 71η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη.

Κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι το «Δημιούργησε την επανάστασή σου» και τιμώμενη χώρα η Νορβηγία, ενώ ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη.

Σύγχρονη πεζογραφία, παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ποίηση, δοκίμιο, λευκώματα, εκδόσεις μουσείων, τέχνης, αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας, μέθοδοι εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία, αλλά και έργα που διακρίθηκαν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του Ελληνικού Περιπτέρου στη Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, η παρουσία του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτυπώνεται σε Κατάλογο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων που έχουν ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Ξένοι εκδότες που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με Έλληνες συναδέλφους τους, μπορούν να συμβουλεύονται τον ηλεκτρονικό κατάλογο www.greekbookpublishing.org, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (http://hfc-worldwide.org/).

Νίκος Χρυσός

Επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης είναι ο Νίκος Χρυσός, σημαντική συγγραφική φωνή της νεότερης γενιάς, του οποίου το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Καινούρια μέρα» (εκδ. Καστανιώτη) τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature 2019). Ο Νίκος Χρυσός στο έργο του αναζητά την ανθρώπινη ευαισθησία και ένα ξεχασμένο νόημα της ζωής τόσο στον κόσμο των εκδόσεων και του βιβλίου («Το μυστικό της τελευταίας σελίδας», εκδ. Καστανιώτη 2009) όσο και στον κόσμο του περιθωρίου και των απόκληρων της κοινωνίας («Καινούρια μέρα»). 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον συγγραφέα Νίκο Χρυσό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΒ Φρανκφούρτης, στο ελληνικό περίπτερο την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 12:30-13:30, όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Κώστα Θ. Καλφόπουλο και τη μεταφράστρια και διευθύντρια του δίγλωσσου, ελληνογερμανικού λογοτεχνικού μπλογκ diablog.eu Michaela Prinzinger. Συντονίζει ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Πιμπλής.

Σήμερα (17/10) το κοινό της έκθεσης θα έχει συνάντηση γνωριμίας με Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες, ενώ το Σάββατο (19/10), στο βιβλιοπωλείο Weltenleser (Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt), με την ευκαιρία μιας νέας έκδοσης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στα γερμανικά (Edition Romiosini 2019), πραγματοποιείται συζήτηση για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσία της στη Γερμανία. Η έκδοση περιέχει διηγήματα των Ανδρέα Αποστολίδη, Βασίλη Δανέλλη, Φίλιππου Φιλίππου, Νεοκλή Γαλανόπουλου, Κώστα Θ. Καλφόπουλου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Τεύκρου Μιχαηλίδη, Γιάννη Ράγκου και προλογίζεται από τον Πέτρο Μάρκαρη. 

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Το παρών στη διεθνή διοργάνωση θα δώσει και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος που πήρε πρόσφατα το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου 2018 για το βιβλίο του «Θωμάς Q.Bit: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» (εκδ. Πατάκη). Ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους νεαρούς αναγνώστες του την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 11:00-12:00, στο ελληνικό περίπτερο.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ΦρανκφούρτηςΕλληνικό Ίδρυμα Πολιτισμούβιβλίο