Πολιτισμός|22.10.2019 14:15

31η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου: Η αφίσα με τα «κέρατα», οι καταγγελίες και μια «συγγνώμη»

Ναταλί Χατζηαντωνίου

«Ν΄αναλάβω εγώ την ευθύνη του σφάλματος -αν έγινε τέτοιο- και να ζητήσω συγγνώμη. Και να καλέσω και το Θεατρικό Εργαστήρι Κω και τη Θεατρική Ομάδα Duende της Ικαρίας, έστω και την ύστατη στιγμή, να συμμετάσχουν κανονικά στην 31η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Έχουμε διάθεση συνεργασίας και καμία αντιπαλότητα. Και διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα, ούτε εκβιασμός».

Αυτά είπε στο ethnos.gr ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παύλος Μιχαλακέλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, διερευνώντας τις δημόσιες καταγγελίες που έγιναν από τους ερασιτεχνικούς θιάσους της Κω και της Ικαρίας για «λογοκρισία» της αφίσας της συνάντησης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή.

Θεσμός στο Αιγαίο

Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός στο Αιγαίο, ο οποίος επανέρχεται κάθε χρόνο από το 1988 και ως συνδιοργάνωση πλέον της Γ.Γ.Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, με αποστολή μη διαγωνιστική, αλλά προβολής του έργου των ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων των νησιών. Κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετικό νησί και στην χρηματοδότηση της διοργάνωσης εκτός από την Γ.Γ. συμμετέχει κατά περίσταση η Περιφέρεια Βορείου ή Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος κάθε νησιού. Στον προϋπολογισμό εντάσσεται το κόστος φιλοξενίας των θιάσων, η υλικοτεχνική υποδομή και μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός αναμνηστικού αγαλματιδίου που δίνεται στους θιάσους για την συμμετοχή τους και βέβαια της αφίσας. Φέτος όλη η διοργάνωση που θα γίνει στη Ρόδο από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 600 ανθρώπων, στοιχίζει περί τα 70.000-80.000 ευρώ όπως λέει ο κ. Μιχαλακέλης, εκ των οποίων τα 15.000 ευρώ θα δώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα 25.000 ο Δήμος Ρόδου.

«Σούσουρο» και «λογοκρισία»

Ενόψει της Συνάντησης η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ανέλαβε την ανάθεση της δημιουργίας τόσο του αναμνηστικού αγαλματιδίου όσο και της φετινής αφίσας. Από εκεί άρχισαν και τα παρατράγουδα. Διότι, όπως κατήγγειλε η σκηνοθέτις Διονυσία Κασίου από το Θεατρικό Εργαστήρι Κω, η αφίσα που προέκρινε η Ομοσπονδία και που εικόνιζε μια ανθρώπινη μορφή με κεφαλή και κέρατα ελαφιού προκάλεσε πρώτα «σούσουρο» και ύστερα την έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας (14/10) στην Αθήνα. Όπως όμως δήλωσε η ίδια στο «Κουτί της Πανδώρας»: «Όταν το υπόλοιπο ΔΣ κατέβηκε στην Αθήνα, η κυρία Καλογήρου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, τους μάλωσε στο στυλ ''Ρε παιδιά, εδώ είμαστε μια Γενική Γραμματεία που αφορά την πολιτική μας άμυνα, αφού υπαγόμαστε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής''. Στη συνέχεια, ζήτησε εκβιαστικά την απόσυρση της αφίσας, αφού δεν συνάδει με το εθνόσημο, που θα συνοδεύει στο εξής κάθε αφίσα διοργάνωσης, χρηματοδοτούμενης από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου! Κανονική λογοκρισία! Τα μέλη του ΔΣ δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, απλά είπαν ''Δεν τρέχει και τίποτα'', αντικαθιστώντας την αφίσα με μιαν άλλη». 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο το Θεατρικό Εργαστήρι Κω όσο και η Θεατρική Ομάδα Duende της Ικαρίας αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη φετινή διοργάνωση και να κοινοποιήσουν την καταγγελία τους. Η ομάδα της Ικαρίας μάλιστα απέστειλε επιστολή στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Δε θα μπορούσαμε με τη συμμετοχή μας να αποδεχθούμε αυτή τη χοντροκομμένη λογοκρισία, να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, ούτε, και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς, να σιωπήσουμε. Αυτό που ονομάζεται «βασικός χρηματοδότης μας» είναι ένας κρατικός φορέας, υπόκειται σε δημόσια κριτική, οι αποφάσεις του έχουν πολιτικό βάρος και πρέπει να έχουν και το απαραίτητο πολιτικό κόστος». Και διευκρίνιζε ότι «τα κέρατα της λογοκριμένης αφίσας συνδέονται και με τις δύο θεότητες της αρχαίας Ικαρίας, με την Άρτεμη και τον Διόνυσο και υπάρχουν και στη σφραγίδα της ομάδας μας».

Λίγο μετά το θέμα έφτασε και στη Βουλή, κατόπιν επερώτησης που κατέθεσαν χθες στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, Ιωάννης Μπουρνούς, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Νικόλαος Συρμαλένιος και Παναγιώτης Σκουρολιάκος. 

«Δε λογοκρίναμε», «δεν εκβιάσαμε»

Γι αυτό αναζητήσαμε κι εμείς τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πρώην Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου η οποία όμως μας παρέπεμψε στον κ.Μιχαλακέλη. Η εκδοχή του για την αφίσα ήταν άλλη. Αφού τόνισε ότι το Δ.Σ.της Ομοσπονδίας ενέκρινε άμεσα το αναμνηστικό αγαλματίδιο, υποστήριξε ότι οι ενστάσεις για την αφίσα δεν αφορούσαν τη μορφή που εικονιζόταν αλλά το γεγονός ότι δεν έφερε το σήμα της Συνάντησης, τα δύο δηλαδή αντικρυστά πρόσωπα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και στις αφίσες του 1999, 2001, 2015 και πέρυσι, «με τις εικαστικές παρεμβάσεις βέβαια των καλλιτεχνών που αναλάμβαναν να υλοποιήσουν την αφίσα».

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση για απόπειρα λογοκρισίας, αλλά για επιθυμία διατήρησης του σήματος της συνάντησης. Όσο για την παρουσία του εθνόσημου τόνισε ότι αυτό συνηθίζεται στις περιπτώσεις συνδιοργάνωσης με επίσημο κρατικό φορέα αλλά ότι δεν έπαιξε ρόλο στην απόρριψη της πρώτης αφίσας η συνύπαρξη του με τη ζωόμορφη εικόνα. Επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού του Δ.Σ. με την απειλή της απόσυρσης της χρηματοδότησης της διοργάνωσης εκ μέρους της Γ.Γ. Και κάλεσε τους θιάσους που αποχώρησαν να επιστρέψουν στη διοργάνωση, ζητώντας συγγνώμη κι αναλαμβάνοντας την «ευθύνη» αυτού που ο ίδιος παρουσίασε ως παρεξήγηση.

γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής ΠολιτικήςΠαύλος Μιχαλακέλης