Πολιτισμός|31.10.2019 11:03

Καλδάρας, Βίρβος, Μητροπάνος, επιστρέφουν... σπίτι τους

Newsroom

Ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κώστας Βίρβος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και ο Γιώργος Σαμολαδάς, «επιστρέφουν» στο σπίτι τους. Η ιδιαίτερη πατρίδα τους, τα Τρίκαλα, τιμά τους σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές και δημιουργούν το μοναδικό για το είδος του στην Ελλάδα, διαδραστικό «Σπίτι των Καλλιτεχνών»

Σήμερα, εγκρίθηκε το ποσό των 913.900€ πολύ απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος, το οποίο θα στεγάζεται στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο «Αρχοντικό Κυρνάσιου», στην παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων, το Βαρούσι, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2020 θα οριστεί ο ανάδοχος του έργου.

Το συγκεκριμένο αρχοντικό που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1896) διαβαίνει τον 21ο αιώνα ως ένα έργο μουσικής ιστορίας. Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, δεν έκρψε την ικανοποίησή του, καθώς μετά το Μουσείο Τσιτσάνη, η πόλη αποκτά ένα δεύτερο χώρο που αναδεικνύει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Το Αρχοντικό Κυρνάσιου στο Βαρούσι

Στο Σπίτι των Καλλιτεχνών δεν θα υπάρχουν εκθέματα, ούτε προσωπικά αντικείμενα των δημιουργών. Δεν θα υπάρχουν φωτογραφίες τους και κείμενα γι΄αυτούς. Τα πάντα θα είναι ψηφιοποιημένα. Στο πάτωμα θα υπάρχει ένα JukeBox, ενώ θα δημιουργηθεί μέχρι και τρισδιάστατο παλκοσένικο και οι επισκέπτες, αντί για τις εντυπώσεις τους θα αφήνουν στο τέλος το μουσικό τους αποτύπωμα. Ο χώρος θα λειτουργεί παράλληλα με το Μουσείο Τσιτσάνη, στο οποίο παρουσιάζονται η ζωή και η καλλιτεχνική πορεία του Βασίλη Τσιτσάνη, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και προσωπικά είδη που παραχώρησε η οικογένειά του μεγάλου συνθέτη. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η είσοδος στο Σπίτι των Καλλιτεχνών, θα είναι ένας τρισδιάστατος εικονικός μουσικός λαβύρινθος, όπου θα υπάρχουν χώροι ακρόασης, καθένας από τους οποίους θα αντιστοιχεί σε έναν καλλιτέχνη-δημιουργό.

Μακέτα από το νέο Μουσείο-Σπίτι Καλλιτεχνών

Σε εγκατεστημένες στο χώρο συσκευές με οθόνες αφής, ο επισκέπτης θα χειρίζεται ένα παλιό ραδιόφωνο, στο οποίο όμως η βελόνα θα δείχνει χρονολογίες από τη ζωή του καλλιτέχνη με ανάλογες εικόνες να εναλλάσσονται. Το πάτωμα του χώρου μετατρέπεται σε πληκτρολόγιο ενός JukeBox και ο επισκέπτης θα επιλέγει κάποιο τραγούδι, ρυθμίζοντας την «εικονική» ταχύτητα περιστροφής του δίσκου με την διαρκή κίνηση των χεριών του. Όταν επιτευχθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής, τότε «ξεκλειδώνει» η επιλογή ενός ακόμα τραγουδιού. Σε δεύτερο επίπεδο, θα λειτουργεί σύστημα οπτικής προβολής του JukeBox, σαν να βρίσκεται κανείς στο εσωτερικό του. Επιπλέον θα δημιουργηθούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πραγματικών χώρων, με πρωταγωνιστές τους καλλιτέχνες, για να δοθεί η ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, σε ρεαλιστικές συνθήκες. Η ενέργεια θα εκτυλίσσεται σε σύντομης διάρκειας σενάρια με κεντρικό άξονα επιλεγμένα έργα των δημιουργών.

Μια ιδιαίτερη δράση είναι το «Πόσο καλλιτέχνης είναι;», όπου μέσα από ένα ευφυές σύστημα ταυτοποίησης ομοιότητας της εκτέλεσης μουσικών κομματιών, ο επισκέπτης θα μπορεί να παίζει ένα τραγούδι και το σύστημα θα του υποδεικνύει, αν και πού έκανε λάθος σε σχέση με το πρωτότυπο. Στο τέλος της εικονικής περιήγησης στο χώρο, αντί για το γνωστό βιβλίο εντυπώσεων, θα υπάρχει μια διαδραστική οθόνη αφής ή αλλιώς ένα ηχητικό/μουσικό βιβλίο ευχαριστιών. Με αυτήν και με ένα εικονικό πεντάγραμμο που θα «ανοίγει» εικόνες του χώρου, οι εντυπώσεις θα καταγράφονται ως μουσική σύνθεση. Και έτσι κάθε επισκέπτης θα δημιουργεί το δικό του μουσικό αποτύπωμα.

Σπίτι ΚαλλιτεχνώνΤρίκαλαμουσείο