Πολιτισμός|31.10.2019 15:21

«Νούρα»: Ένα πένθιμο μπλουζ έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Το «Νούρα», ένα πένθιμο μπλουζ, υποψήφιο για τα 7 κορφιάτικα βραβεία από την Ακαδημία Θεατρικών Βραβείων Τέχνης (στις κατηγορίες: καλύτερη παράσταση, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο θεατρικό κείμενο, καλύτερη μουσική θεατρικού έργου «Μίμης Πλέσσας», καλύτερο θεατρικό τραγούδι ( ερμηνεία ), καλύτερος νέος ηθοποιός, καλύτερος σχεδιασμός φωτισμών), έρχεται για λίγες παραστάσεις από τις 15 ως τις 24 Νοεμβρίου στο Θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης.

Η ηθική τελειότητα μοιάζει να είναι ο οδηγός στη ζωή του ήρωα (Αλέξανδρος), αλλά, δυστυχώς, η ζωή πολλές φορές μας γεμίζει ψευδαισθήσεις προερχόμενες από το συλλογικό ασυνείδητο που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε, και σε έναν τέτοιο σκόπελο σκοντάφτει ο Αλέξανδρος. 

Παράλληλα, οι κεντρικές ηρωίδες μας (Μητέρα της Νούρα και η Νούρα) αποζητούν, όχι το δυτικό όνειρο, όπως κάνουν οι μετανάστες, αλλά μία ανθρώπινη ζωή. Μια ζωή δίχως διώξεις, εγκλήματα και πολέμους.  Όπως λέει, η Νούρα: «Mαμά, στις χούφτες μου έχω φυλάξει λίγο ήλιο». 

Αυτόν τον ήλιο αποζητούν. Στο έργο αυτό μας παρουσιάζεται μiα διπλή Οδύσσεια: του δυτικού ανθρώπου που τα έχει «όλα» και στέκεται θύμα αυτής της ιδανικής συνθήκης και των προσφύγων που η ζωή τους μοιάζει το απόβλητο ενός συστήματος που δεν δείχνει στάλα συμπόνιας. 

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Βάσιας Αργέντη, τα σκηνικά της Arth In Art, η μουσική του Ανδρέα Καρανίκα και παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Τουμασάτου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιάννης Χαντέλης, Θεώνη Φύτρου, Δανάη Αλυσανδράτου.

Θεσσαλονίκηθεατρική παράστασηΜαριάννα Τουμασάτου