Πολιτισμός|01.11.2019 15:13

Μυρσίνη Ζορμπά για το Κ.Θ.Β.Ε. - «Αποπομπή αντί για χειροκρότημα!»

Newsroom

Μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της απόφασης της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να αντικαταστήσει στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, τον Γιάννη Αναστασάκη (δύο χρόνια προ της λήξης της θητείας του) από τον Νίκο Κολοβό, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου, η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποπομπή αντί για χειροκρότημα!

Η πορεία του ΚΘΒΕ είχε περάσει από σαράντα κύματα, ωσότου τα τελευταία χρόνια ο πολιτιστικός οργανισμός βρει τον τρόπο να ισορροπήσει καλλιτεχνικά και οικονομικά. Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στη διεύθυνση και το ΔΣ του θεάτρου, στους άξιους Γιάννη Αναστασάκη, Μαρία Τσιμά και Άρη Στυλιανού και τα μέλη του ΔΣ, που μαζί με τους εργαζόμενους δούλεψαν συστηματικά, με όραμα, σύμπνοια, σχέδιο και, βεβαίως, αγάπη στο θέατρο, στην κοινωνική του αποστολή  και στο κοινό της πόλης. Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει και αναγνωρίζει τα βήματα και το θετικό αποτέλεσμα, που αποτυπώθηκε στις παραστάσεις, στο ρεπερτόριο, στις γεμάτες αίθουσες και στην αποπληρωμή των χρεών του θεάτρου. Αυτά ήταν τα διαφανή και δημόσια διατυπωμένα κριτήρια της ανανέωσης της θητείας τους πέρσι τον Νοέμβριο.

Η σημερινή υπουργός Πολιτισμού που αποφάσισε να διακόψει τη συνέχιση του έργου τους, ιδιαίτερα των καλλιτεχνικών διευθυντών που είχαν μπροστά τους δύο ακόμη χρόνια, είναι μοιραίο να αναμετρηθεί με τα ερωτηματικά που προκύπτουν:  την αποφυγή κάθε διαλόγου μαζί τους,  τον αιφνιδιασμό τους ώστε να πληροφορηθούν από  Δελτίο Τύπου την αντικατάστασή τους, την παντελή  έλλειψη δημόσιας αιτιολόγησης εκ μέρους του υπουργείου. Αλλά, κυρίως, είναι οι συνέπειες και οι συγκρίσεις που προκύπτουν,  μετά τη σύντομη άνοιξη του θεάτρου που το έβγαλε με μεγάλη προσπάθεια και κόπο από γκρίζες εποχές. Ύστερα από δεκαετίες πελατειακής διαχείρισης, οι δημόσιοι πολιτιστικοί οργανισμοί απαιτούν πλέον διαφάνεια, αξιοκρατία και σεβασμό της αυτονομίας τους. Γι’ αυτό τον λόγο, ο τρόπος και η στόχευση των αλλαγών σ’ αυτούς  βρίσκονται κάθε φορά κάτω από το προσεκτικό βλέμμα του κοινού τους και των πολιτών. Οι διορισμοί, οι προκηρύξεις θέσεων, οι παύσεις, οι ανανεώσεις θητείας, μαζί με τις δημόσιες αιτιολογήσεις, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία δείχνουν τους άξονες και τη συνολικότερη πολιτική του πολιτισμού που εφαρμόζεται».

ΥΠΠΟΑΜυρσίνη ΖορμπάΚΘΒΕ