Πολιτισμός|05.11.2019 11:16

Τάκης Χρυσικάκος: «Σχέσεις Πόθου-Πάθους-Πόνου» στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Τις «Σχέσεις/Πόθου-Πάθους-Πόνου» του Διονύση Χαριτόπουλου, παρουσιάζουν σε πανελλαδική πρεμιέρα το Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης και ο Τάκης Χρυσικάκος. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου σε θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία και μουσικές επιλογές του Τάκη Χρυσικάκου, ο οποίος μετά την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη για πέντε χρόνια και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο «Άνθος του Γιαλού» για επτά χρόνια, αλλά και το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, καθώς και τον «Καιρό των Χρυσανθέμων» του Μάνου Ελευθερίου, καταπιάνεται με ένα σύγχρονο, τολμηρό έργο του Δ. Χαριτόπουλου για τις σχέσεις των δυο φύλων σε όλες τους τις εκφάνσεις. 

Μια διαβολική ματιά στα ερωτικά μας. Ένα απροσδόκητο εγκόλπιο των ερωτικών σχέσεων βγαλμένο όχι από θεωρίες, αλλά την ανθρώπινη παρατήρηση. Περιγράφει και φωτίζει ωμά και απροκάλυπτα όσα μας βασανίζουν ή μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Από την επιλογή συντρόφου ως τον ερωτικό παράδεισο και τον χωρισμό. Τις διαφορετικές απαιτήσεις. Τη συμβίωση, τη ζήλια, την απιστία, την υποκρισία, τους συμβιβασμούς τον χωρισμό. Τίποτα δεν μένει κρυφό από την οξεία ματιά του συγγραφέα.

«Ο έρωτας είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της Φύσης. Κανείς άντρας δεν είναι «άντρας» αν δεν τον επιβεβαιώσει τουλάχιστον μία γυναίκα. Ο αυνανισμός είναι κράκερ. Το δοκιμαστήριο του έρωτα είναι η συμβίωση. Άντρας μονογαμικός δεν υπάρχει· είναι αφύσικο. Ούτε γυναίκα. Ζωή εκ του ασφαλούς δεν υπάρχει· ούτε έρωτας. Η απιστία δεν είναι για σκότωμα. Ο χωρισμός είναι ακρωτηριασμός», αναφέρει ο Τ. Χρυσικάκος. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μπάμπης Σαριγιαννίδης, τα εικαστικά έκανε ο Σάββας Πασχαλίδης, την κίνηση η Κατερίνα Κίκου, τους φωτισμούς ο Ντίνος Μεταλίδης και τις φωτογραφίες ο Δημήτρης Αλεξιάδης

Θέατρο ΑυλαίαΤάκης Χρυσικάκοςθεατρική παράσταση