Πολιτισμός|05.11.2019 17:45

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Νίκο Μπακόλα με ένα μεγάλο αφιέρωμα

Newsroom

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τιμά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον Νίκο Μπακόλα, τον σπουδαίο πεζογράφο της πόλης, που διετέλεσε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1974-75), εισηγητής δραματολογίου (1977-80) και καλλιτεχνικός διευθυντής του (1980-82 και 1990-93). Παράλληλα συνεχίζονται οι παραστάσεις της σκηνικής μεταφοράς του μυθιστορήματος «Η Μεγάλη Πλατεία» στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε διασκευή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.  Το αφιέρωμα «Ήταν ένας άνθρωπος σαν όλους του άλλους. Μόνο που ήξερε να προσφέρει», τίτλος εμπνευσμένος από την τελευταία φράση από το διήγημα «Το κορίτσι με το κόκκινο γαρύφαλλο», θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 11:00 έως τις 13:00, και θα περιλαμβάνει, συζητήσεις, αναλόγια, παρουσιάσεις καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, από το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. και το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο πρωταγωνιστής του ΚΘΒΕ Κώστας Σαντάς θα διαβάσει το αδημοσίευτο διήγημα «Το κορίτσι με το κόκκινο γαρύφαλλο» και θα παρουσιαστεί το επίσης αδημοσίευτο έργο «Σενάριο σε τρία μέρη – Χωρίς τίτλο», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Σιώνα. Την ίδια μέρα, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, στο οποίο θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Βάγιας, η Σοφία Νικολαΐδου, ο Παναγιώτης Πίστας. Το στρογγυλό τραπέζι θα συντονίσει ο Γιώργος Φράγκογλου, ενώ στη συζήτηση θα πάρει μέρος και ο γιος του Νίκου Μπακόλα, Χριστόφορος Μπακόλας.

Το αφιέρωμα, γίνεται για να τιμηθεί η μνήμη του, 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Μπακόλα και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια του ΚΘΒΕ, οι οποίες θα κορυφωθούν το 2021. Τη διοργάνωση του αφιερώματος επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Άντα Λιάκου, Στέλλα Παπαδημητρίου, Φωτεινή Τσακίρη.

Νίκος ΜπακόλαςΚΘΒΕαφιέρωμα