Πολιτισμός|05.11.2019 19:12

Μακεδονία Παλλάς: Στο σφυρί έργα Φασιανού, Λάππα και Κουγιουμτζή

Τίμος Φακαλής

Σημαντικά έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών-μεταξύ άλλων του Αλέκου Φασιανού, του Γ. Λάππα, του Δανιήλ, του Jean Xceron (Yiannis Xirocostas), ποιοτικές αντίκες, συλλεκτικά ρολόγια και διακοσμητικά αντικείμενα περιλαμβάνει η φιλανθρωπική δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Makedonia Palace. 

Πρόκειται για μια σύμπραξη τριών επιχειρήσεων (Οίκος Δημοπρασιών Loudos Auctions, η Chalkos Gallery και η Ziaras Antiques) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του εμβληματικού ξενοδοχείου Makedonia Palace με στόχο και την ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Μακεδονίας & Θράκης.

Στα έργα ελληνικής τέχνης με έμφαση τη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει ο Μέγας Αλέξανδρος του Παύλου Κουγιουμτζή. Παράλληλα, θα δημοπρατηθούν έργα του Κυριάκου Καμπαδάκη, Μιχάλη Γκαρούδη, Χρήστου Αλαβέρα, Τάκη Τσεντεμαϊδη, Κωνσταντίνου Βαλαή, Στάθη Αλεξόπουλου, Νίκου Βαβάτση, Αντώνη Καστρινάκη, Αντώνη Τσακίρη, Helen Mudie Ioannidou και άρκετών σύγχρονων καλλιτεχνών.

Στα έργα ξένων καλλιτεχνών ξεχωρίζει ένα σχέδιο του Andy Warhol της συλλογής του Τάκη Ευσταθίου από τη Νέα Υόρκη, η συλλογή έργων του Γερμανού Hubert Berke (1908-1979) και το γλυπτό The Spirit of Hermes του διεθνούς φήμης Ιάπωνα γλύπτη Masaaki Noda (το γλυπτό μνημειακών διαστάσεων είναι τοποθετημένο στο Δήμο Μαραθώνα).

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης ειδικό τμήμα με αντίκες και διακόσμηση. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι συλλογές με ενυπόγραφα και αριθμημένα συλλεκτικά ρολόγια τσέπης και τοίχου, μια αντίκα σόμπα μασίνα της εταρείας Rover περιόδου 1870, η συλλογή άλμπουμ με φωτογραφίες από stars του Hollywood και η συλλογή απο κάρτ ποστάλ του 1910 σε ιδιαίτερο δέσιμο.

Παράλληλα, ξεχωρίζει η συλλογή από μεταξοτυπίες και λιθογραφίες με υπογραφές του Γιάννη Τσαρούχη, Stephen Antonakos, Takis (Panayiotis Vassilakis), Nassos Daphnis, Αλέκου Φασιανού και Δημήτρη Μυταρά.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Μακεδονίας & Θράκης.

«Η τέχνη γίνεται μέσο προσφοράς αλλά και μοχλός για κοινωνικές δράσεις» είπε στο ethnos.gr o υπεύθυνος της δημοπρασίας Θάνος Λούδος προσθέτοντας ότι ήδη το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι μεγάλο. «Έχουν γίνει μεταξύ άλλων εγγραφές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον». 
Στη δημοπρασία για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της και μια νέα καλλιτέχνης η Βασιλική Πεχλίδου, τελειόφοιτη του τμήματος Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
«Η τέχνη εμπνέει μια κοινωνία αλλά μπορεί εκτός από πνευματικά να σταθεί δίπλα της και υλικά. Και η συγκεκριμένη δημοπρασία αυτό κάνει» δήλωσε στο ethnos.gr η κυρία Πεχλίδου.

έργα τέχνηςΜακεδονία Παλλάς