Πολιτισμός|07.11.2019 19:35

Χοακίν Κορτές: «Η γυναίκα της ζωής μου είναι ο χορός»

Αναστασία Κουκά

Η εικόνα του Χοακίν Κορτές να χορεύει φλαμέκνο πάνω στη σκηνή αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια εμπειρία που δεν ξεχνά κανείς εύκολα. Η απαράμιλλη δεξιοτεχνία του, το πάθος του, ο δυναμισμός του, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μαγνητίζει τα βλέμματα και την ψυχή. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως έχει κερδίσει τον τίτλο του Βασιλιά του Φλαμένκο.

Ο προικισμένος αυτός καλλιτέχνης, ο γοητευτικός τσιγγάνος με την διεθνή αναγνώριση, θα βρεθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο Christmas Theater – Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου προκειμένου να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη νέα του παράσταση με τίτλο «Esencia».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά είχε προγραμματιστεί μία μόνο παράσταση ωστόσο η μεγάλη ζήτηση των εισιτηρίων τα οποία εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες επέβαλαν να προστεθεί μία ακόμη ημερομηνία.

Γεννημένος ελεύθερη ψυχή ως μέλος οικογένειας τσιγγάνων ο Χοακίν Κορτές έδειξε από πολύ νωρίς την κλίση που είχε στο χορό. Ξεκίνησε να παίρνει μαθήματα σε ηλικία 12 ετών και μέσα σε τρία μόλις χρόνια κατάφερε ξεχώρισε ως ένας από τους καλύτερους χορευτές του Εθνικού Ισπανικού Μπαλέτου.

Η πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της πατρίδας του, ωστόσο, δεν μπορούσε να μείνει εκτός των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του. Γι’ αυτό και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιούργησε τη δική του χορευτική ομάδα, το Μπαλέτο Φλαμένκο Χοακίν Κορτές με το οποίο περιόδευσε αρχικά στην Ισπανία και σιγά – σιγά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κριτικές, όπου κι αν εμφανιζόταν, ήταν διθυραμβικές και ο ίδιος έγινε σύντομα σούπερ σταρ διεθνούς εμβέλειας. Μέχρι και ο διάσημος μόδιστρος Τζόρτζιο Αρμάνι του πρότεινε να γίνει μοντέλο του!

«Αν δεν μπορείς να νιώσεις το φλαμένκο δεν μπορείς και να το χορέψεις… Το φλαμένκο αποτελεί ξεχωριστή αυθεντική κουλτούρα, που ξεκίνησε από τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και γι’ αυτό συγκινεί τους πάντες. Η τέχνη του φλαμένκο μπορεί να βελτιωθεί, αλλά ποτέ δεν μαθαίνεται. Γεννιέσαι μ’ αυτό το χάρισμα» δήλωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από τότε μέχρι σήμερα ο Κορτές έχει παρουσιάσει δεκάδες εντυπωσιακές παραστάσεις που συνδυάζουν τον χορό με τη μουσικό και διαθέτουν πολλά στοιχεία σόου ενώ έχει παίξει και στον κινηματογράφο.

Όσο για την προσωπική του ζωή; Πολλές διάσημες και πανέμορφες γυναίκες έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο πλευρό του μεταξύ των οποίων και το τοπ μόντελ Ναόμι Κάμπελ. Ο ίδιος ωστόσο συνεχίζει να δηλώνει με νόημα: «Η γυναίκα της ζωής μου ήταν ανέκαθεν ο χορός».

Χοακίν Κορτέςφλαμένκο