Πολιτισμός|08.11.2019 18:50

Bonhams: Αυτά είναι τα αριστουργήματα Ελλήνων ζωγράφων που βγαίνουν στο σφυρί

Newsroom

Ο «Στρατιώτης που χορεύει ζεϊμπέκικο» του Γιάννη Τσαρούχη είναι ο πιο σημαντικός από τους περίπου 100 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων που δημοπρατούνται την ερχόμενη Τετάρτη (13/11) από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει ο οίκος Bonhams στον κατάλογο της δημοπρασίας, για τον Τσαρούχη το ζεϊμπέκικο συμβόλιζε τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες και τα άγχη των νέων ανδρών που ζούσαν στο περιθώριο.

«Ο Τσαρούχης ήταν και ο ίδιος ένας εξαιρετικός χορευτής. Αντιλαμβανόταν πως οι νέοι άνδρες μπορούσαν μέσω του αυτοσχεδιασμού του ζεϊμπέκικου να δραπετεύσουν από τα βάσανα της καθημερινότητας. Δεν χρησιμοποιούσε μοντέλα για τους πίνακες του, συνεπώς αυτές οι μορφές ήταν συμβολικές, γι’ αυτό που ο ίδιος θεωρούσε μια μάχη μεταξύ της ζωής και του θανάτου» λέει η Αναστασία Ορφανίδου, η οποία είναι η ειδικός του οίκου δημοπρασιών στην ελληνική τέχνη. Η αξία του έργου του Τσαρούχη εκτιμάται ανάμεσα στα 280.000 και στα 400.000 ευρώ.

Ο οίκος Bonhams ξεχωρίζει επίσης την «Πανσέληνο» του Γιάννη Μόραλη, την οποία χαρακτηρίζει «εξαιρετικό δείγμα γεωμετρικής αφαίρεσης». «Πιστός στην κλασική ελληνική κληρονομιά, αλλά με ένα λεξιλόγιο το οποίο ισορροπεί με τις σύγχρονες ευαισθησίες, ο Μόραλης επιτυγχάνει τη μοντέρνα αποτύπωση του κλασσικού ιδεώδους» αναφέρεται στον κατάλογο. Η αξία του έργου εκτιμάται ανάμεσα στα 230.000 και στα 350.000 ευρώ.

«Πανσέληνος» του Γιάννη Μόραλη

Οι πίνακες προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και από αυτούς ξεχωρίζουν ο «Ζεϊμπέκης» του Νικηφόρου Λύτρα με εκτιμώμενη αξία 93.000 – 140.000 ευρώ και ο «Ορφέας και η Καλυψώ» του Κωνσταντίνου Παρθένη με εκτιμώμενη αξία 81.000 – 120.000 ευρώ. Δημοπρατούνται επίσης έργα των Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυρικάκου – Γκίκα, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Γαΐτη, Αλέκου Φασιανού, Αλέξη Ακριθάκη και άλλων.

«Ορφέας και Καλυψώ» του Κωνσταντίνου Παρθένη
«Ζεϊμπέκης» του Νικηφόρου Λύτρα
«Ο Στρατιώτης που Χορεύει Ζεϊμπέκικο» του Γιάννη Τσαρούχη
δημοπρασίαΠίνακας ζωγραφικής