Πολιτισμός|22.11.2019 17:53

Εφορείες Αρχαιοτήτων: Το έργο τους παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αναστασία Κουκά

Το σημαντικό έργο που έχουν παράγει οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, από το 2011 έως σήμερα, θα είναι το βασικό θέμα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για την πρώτης μιας σειράς επιστημονικών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, και αφορούν στο αρχαιολογικό έργο των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις συναντήσεις αυτές θα συμμετέχουν περισσότεροι από 250 αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και συντηρητές όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να παρουσιάσουν, αναλυτικά και με λεπτομέρειες, τα αποτελέσματα της εντατικής δουλειάς που έχουν κάνει την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τις πολυάριθμες ανασκαφές αλλά και τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών και οι μεγάλοι οδικοί Εγνατία Οδός, Ιονία Οδός, ΠΑΘΕ, ΒΟΑΚ, Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Κλάδος - Λεύκτρο-Σπάρτης αλλά και το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, η Επέκταση ΜΕΤΡΟ Αθήνας και  ΤΡΑΜ Πειραιά).

Σημαντική στην πορεία των παραπάνω έργων στάθηκε η αδιάκοπη συνεργασία ανάμεσα στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων αλλά και η συνδρομή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το οποίο έχουν περάσει την τελευταία 8ετία πάνω από 11.000 θέματα.

Ο κύκλος των συναντήσεων θα συνεχιστεί την άνοιξη οπότε θα παρουσιαστεί το έργο των Μουσείων και των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ανασκαφέςΕφορείες Αρχαιοτήτων