Πολιτισμός|25.11.2019 21:07

Τα 14 events της εβδομάδας που αξίζει να πας (26/11-2/12)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Την παράσταση σαφέστατα αυτήν την εβδομάδα κλέβει η Patricia Barber στο Gazarte, αλλά και ο Mark Lanegan στο Gagarin. Παρακάτω, λοιπόν, βρίσκεις 14 προτάσεις για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερό σου χρόνο με τον καλύτερο τρόπο και αυτή την εβδομάδα. 

Διαβάστε περισσότερα: Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (24-30/11/2019)

«Δεν Επιθυμώ» στο six dogs

Η stand up comedy παράσταση του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και του Μιχάλη Μαθιουδάκη. Κλείνοντας τόσα χρόνια συνεργασίας με εντατικές εμφανίσεις και πολλές περιοδείες, καλούνται να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο: την άρνηση που νιώθουν για την ίδια τη δουλειά. Μεγαλώνουν, βαραίνουν, βαριούνται, χάνονται στη σκέψη τους, νυστάζουν και σίγουρα δεν αντέχουν το ξενύχτι. 26/11 (Κάθε Τρίτη και Τετάρτη) στις 21:00, six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8), εισ.: 10 ευρώ (μη αριθμημένες θέσεις)

Γιάννης Ταυλάς solo στην Απανεμιά

Ο Γιάννης Ταυλάς solo χωρίς συνοδεία δεύτερου μουσικού σε μια βραδιά στην θρυλική μπουάτ Απανεμιά. Τέσσερις αγαπημένοι του φίλοι, ο Λάμπρος Βασιλείου, ο Παντελής Κυραμαργιός, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και η Ευτυχία Μητρίτσα θα του κάνουν επίσκεψη στη σκηνή της απανεμιάς για να τραγουδήσουν παρέα δικά του και δικά τους τραγούδια. 26/11 στις 9:30 μ.μ, Μπουάτ Απανεμιά (Θόλου 4)

Johnny Labelle στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ο Κορμοράνος παρουσιάζει στο ΚΕΤ την πρώτη επίσημη headline live εμφάνιση του Johnny Labelle, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου Cold Fruit, ενός εντυπωσιακού ντεμπούτο άλμπουμ με συμμετοχές από Magic Island, την ποιήτρια Rae Armantrout, αλλά και πολλούς σκηνοθέτες στη δημιουργία των αντίστοιχων βίντεο.

Μαζί με το ιδιαίτερο οπτικοακουστικό show που συνεπιμελείται με τον φίλο του, σκηνοθέτη και video artist, Αρίωνα Καλογερά και αρκετό καινούργιο υλικό, ο μεταμοντέρνος lo-fi crooner θα φιλοξενήσει σε ρόλο opening, ειδικά για το συγκεκριμένο event, την Discovery Zone, το προσωπικό πρότζεκτ της νεοϋορκέζας JJ Weihl (κεντρικού μέλους μεταξύ άλλων και των Fenster, indie μπάντας με έδρα το Βερολίνο), σε ένα ιδιαίτερο μείγμα ποπ μουσικής, πειραματισμού και performance. 27/11 στις 21:00, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α), εισ.: 6 ευρώ

XatziFrageta the Band στον Σταυρό του Νότου

Οι Χατζηφραγκέτα μετά από δύο χρόνια απουσίας επανέρχονται σε full band σύνθεση στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Επιστρέφουν δυναμικά για να μας παρουσιάσουν με τον δικό τους μοναδικό και αυθεντικό τρόπο παλιά και νέα τραγούδια. 28/11 στις 21:30, Σταυρός του Νότου (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος), εισ.: 12 ευρώ (μπύρα ή κρασί)

«Elenit» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Δύο χρόνια μετά την τελευταία παραγωγή του στην Αθήνα, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μεγάλη περιοδεία ανά τον κόσμο και διεθνή αναγνώριση. Στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Elenit» στην Κεντρική Σκηνή, σε παραγωγή της Στέγης και σε συμπαραγωγή με μερικά από τα πιο σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης. Από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, μπορείτε να αφεθείτε στη σαγήνη μιας γενναιόδωρης παράστασης που αγκαλιάζει το γελοίο μαζί με το τρομακτικό. 

Όπως και τα προηγούμενα έργα του Λασκαρίδη, το Elenit είναι μια ανασκαφή. Ο κεντρικός ήρωας κινείται σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα και ήχους εκφραστικούς, με ένα πλήθος από αντικείμενα και σύμβολα, που τα ξαναφέρνει στο φως και τα ερμηνεύει από την αρχή. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγική κωμωδία με ανατρεπτικό και εξωφρενικό χιούμορ. Γύρω όμως από αυτόν τον κεντρικό χαρακτήρα, υπάρχει για πρώτη φορά ένας θίασος από ετερόκλητα πλάσματα, σε έναν κόσμο πρωτόγνωρα πλούσιο, εμπνευσμένο από την ιστορία του υπερθεάματος. Εικόνες φτιαγμένες να μαγέψουν, με οδηγό τις αντανακλάσεις των κοστουμιών του Άγγελου Μέντη, και μουσική που μας αιχμαλωτίζει, από τον Γιώργο Πούλιο, δημιουργούν ένα αλλόκοτο σύμπαν. Ο Λασκαρίδης έχει συνοδοιπόρους μια ομάδα σημαντικών ερμηνευτών/χορευτών (Μιχάλη Βαλάσογλου, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Μάνο Κότσαρη, Θάνο Λέκκα, Δημήτρη Ματσούκα, Ευθύμιο Μοσχόπουλο, Γιώργο Πούλιο, Φαίη Τζούμα). Με αυτό το έργο, ο διεθνής Έλληνας δημιουργός ολοκληρώνει μια διαδρομή και φωτίζει κάποια από τα προηγούμενα βήματά του. 28/11 - 7/12, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107), εισ.: 7-18 ευρώ 

Dj set Olga Kouklaki στο Gazarte

Με μια ηλεκτρονική μουσική νέο-80s και δυναμικά σετ, η καταξιωμένη Ελληνίδα καλλιτέχνις Όλγα Κουκλάκη αναστατώνει τα ευρωπαϊκά dancefloors. Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Νοέμβρη που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, έρχεται στο Gazarte για να ηλεκτρίσει το αθηναϊκό κοινό.

Η Όλγα Κουκλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές της στο πιάνο και την κλασική μουσική, μετακομίζει στο Παρίσι όπου συνεργάζεται με την δισκογραφική εταιρεία F Communication και παίζει ζωντανά με συγκροτήματα όπως οι Reminiscent Drive, Bang Bang, και Nouvelle Vague. To 2008 κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό της album «Getalife» από την γαλλική δισκογραφική εταιρεία PIAS λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Δίνει συναυλίες, συμμετέχει σε μουσικά φεστιβάλ, ενώ τραγούδια από τα album της ακούγονται σε γαλλικές τηλεοπτικές σειρές. Συνεργάστηκε πρόσφατα με τον περίφημο Kid Loco στο «Unfair Game». 28/11 στις 22.00, Gazarte Roof Stage (Βουτάδων 34, Κεραμεικός), εισ.: Ελεύθερη

Stellar: Dr. Rubinstein στο six d.o.g.s

Το Stellar ξαναχτυπά και προσκαλεί στα decks του six d.o.g.s την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου την μοναδική Dr. Rubinstein. H Dr. Rubinstein μετράει εμφανίσεις στο ://about blank και το Berghain του Βερολίνου ενώ η μουσική της κινείται με άνεση από το hypnotic acid στο rave των 90’s. Μιλώντας για τη δουλειά της η ίδια λέει: «Όταν η μουσική είναι σωστή, μπορείς να αφεθείς χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Για μένα αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο, η απόλυτη ευτυχία». Μαζί της ο resident του Vault_88, Cirkle και ο ιθύνων νους του θρυλικού Astron Bar, BMSK και η ανερχόμενη Devika. 29/11 στις 23:55, six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8), εισ.: 7 ευρώ

O Theodore στο six d.o.g.s

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τρίτου του προσωπικού album «Inner Dynamics», που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, αλλά και ένα first release από το NPR Radio στην Αμερική, ο δημιουργικός και πάντα αεικίνητος Theodore κλείνει την συναυλιακή του χρονιά με ένα North - Central EU Tour, έτοιμος να μας παρουσιάσει νέα τραγούδια από το δίσκο που συνθέτει αυτή τη περίοδο.

Στο τρίτο του tour για το 2019, έχοντας πίσω του μια περιοδεία στην Ευρώπη και φυσικά στις Η.Π.Α. με την δεύτερη συνεχή εμφάνισή του στο SXSW Festival στο Austin και με αποκορύφωμα το Tiny Desk Concert, ο Theodore επισκέπτεται αγαπημένα venues και επιστρέφει σε πόλεις - σταθμούς στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 29/11 στις 21:00six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8), εισ.: 8 - 10 ευρώ

Η Nalyssa Green στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Θέρεμιν, synthesizers, αιθέρια φωνητικά και ονειρικά ηχοτοπία συνθέτουν το ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν της τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και συνθέτριας, η οποία επιστρέφει με ανανεωμένη σύνθεση στη μπάντα που τη συνοδεύει, καθώς και νέα τραγούδια.

Η Nalyssa Green έχει ήδη εκδώσει τρεις προσωπικούς δίσκους, τα Barock (2010), The Seed (2012) και, το πρώτο ελληνόφωνο, Μπλουμ (2018), ενώ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία δημιουργίας του επόμενου άλμπουμ της. Από το 2014 ασχολείται και με τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής για θεατρικές παραστάσεις.

Στη συναυλία της στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, η Nalyssa Green και η μπάντα της θα ξεδιπλώσουν τον μουσικό κόσμο της τραγουδοποιού παίζοντας κομμάτια από τη δισκογραφία της και, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσουν ζωντανά το νέο ψηφιακό single της με τίτλο Των πικρών υπνωτικών, σε ποίηση Δήμητρας Αγγέλου. 29/11 στις 20:30, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Αμφιθέατρο (Ερατοσθένους 13), εισ.: 12-15 ευρώ

Patricia Barber στο Gazarte

Η εξαιρετική και πάντα εφευρετική Patricia Barber, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στην κεντρική σκηνή του Gazarte, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, για να μας ταξιδέψει στα σύγχρονα μονοπάτια της τζαζ σκηνής, με το μοναδικό στιλ και την ξεχωριστή φωνή της.

Η χαρισματική και δημιουργικά ανήσυχη τραγουδοποιός και πιανίστρια από το Σικάγο, έχοντας επιρροές από Debussy, Ravel, Reynaldo Hahn, και Fauré, έχει διαμορφώσει από την αρχή της καριέρας της τον δικό της αυθεντικό ήχο, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως «modern cool». Η μουσική και η ποίηση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και για αυτό το λόγο ο ήχος της είναι ένα κράμα ποιητικής αρτιότητας και μουσικής καινοτομίας. Από το 2006 με τον δίσκο της Mythologies, από τη Blue Note Records, έως το πρόσφατο άλμπουμ «Higher» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, κατορθώνει να αποθεώνεται από τους λάτρεις αυτού του είδους μουσικής, για την φαντασία και το ταλέντο της. 30/11 στις 22:00, Gazarte Κεντρική Σκηνή (Βουτάδων 34, Κεραμεικός), εισ.: 18 - 40 ευρώ

H Fatima Hajji στο Steam Athens

Το Blend και η Voltage υποδέχονται στο Steam Athens την Ισπανίδα εκπρόσωπο της hard techno, Fatima Hajji, σε μία νύχτα γένους θηλυκού. Μαζί της, ο Resident Dj του Blend, Mikee, ενώ την VOLTAGE Records εκπροσωπούν η ιδιοκτήτης του Label, ANNA V. καθώς και οι residents Olga σε b2b με τη Theony.

Όλες τους είναι υπέροχες, αλλά ειδικά η Fatima Hajji, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές γυναίκες Djs της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής. «Γεννημένη μέσα στον ηλεκτρισμό», όπως λέει η ίδια για τον εαυτό της, η Ισπανίδα με τις αραβικές ρίζες διακρίνεται από δυναμικό ταμπεραμέντο και γοητευτική επιθετικότητα, η οποία αντανακλά απόλυτα στον ήχο της. Ένας ήχος που ξεκλειδώνει με ορμή κάθε φορά που η παραγωγός και dj παίρνει θέση on stage.

Το «μυαλό» πίσω από την label πλατφόρμα Silverm έχει ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή για το πηγαίο ταλέντο της στο να επιλέγει τους ήχους που παράγουν τα πιο σαρωτικά remixes και μια ακατανίκητη διάθεση για κίνηση στο dancefloor. Η φήμη της υπερβαίνει πλέον τα σύνορα της χώρας που ζει και δρα, ενώ οι επιδόσεις της σε κορυφαία φεστιβάλ του πλανήτη- από το Awakenings μέχρι το Tomorrowland επιβεβαιώνουν πως αυτό το πλάσμα έχει έρθει για να αφήσει ισχυρή σφραγίδα στην underground ηλεκτρονική σκηνή. 30/11 στις 00:00, Steam Athens (Ευρυμέδοντος 3), εισ.: 15 ευρώ

Ο Mark Lanegan στο Gagarin

Τέσσερα χρόνια μετά τις τελευταίες εμφανίσεις του στη χώρα μας, ο άνθρωπος που τόσο ταιριαστά χαρακτηρίστηκε «post grunge Johnny Cash» επιστρέφει για δύο εμφανίσεις μπροστά στο ελληνικό κοινό. Η χαρακτηριστικά «αντρική σαν χαλίκι» φωνή του και το επιβλητικά γοητευτικό παρουσιαστικό του θα ήταν αρκετά για να κάνει μια αξιοπρεπή καριέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν αρκετό για τον Mark Lanegan, ο όποιος, επί τρεις δεκαετίες, επιδιώκει να ανανεώνεται διαρκώς και, εν τέλει, να ανατροφοδοτεί την σχέση του με το κοινό του. Τη συναυλία της Αθήνας θα ανοίξουν οι Dustbowl. 30/11, Gagarin (Λιοσίων 205), εισ.: 27 - 33 ευρώ

Kangela Tromokratisch Birthday Party στο Communitism

Ο drag χαρακτήρας της φαντασίας του Άγγελου Τορτικώλη γεννήθηκε τυχαία πριν δυο χρόνια. Από τότε έχει παρουσιάσει performance σε φεστιβάλ όπως το ASFA BBQ στη σχολή Καλών Τεχνών, έχει συμμετάσχει στις «Queer αναγνώσεις της Λένας Πλάτωνος» στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Athens Pride, σε queer ποιητικές βραδιές, και στη μηνιαία βραδιά queer καμπαρέ στο Communitism. Στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια φωτογραφική έκθεση που περιλαμβάνει πορτρέτα του από 25 διαφορετικούς φωτογράφους και ένα εκρηκτικό καμπαρέ με σπέσιαλ καλεσμένη από το Βερολίνο, τη μανταμ ReveRso. 30/11, Communitism (Κεραμεικου 28), εισ.: Ελεύθερη

Ρινόκερος στο Θέατρο Κιβωτός

Μετά την τεράστια επιτυχία και τα αλλεπάληλα sold out που σημείωσε, το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ο Ρινόκερος» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, παρατείνει τον κύκλο των παραστάσεων του έως τις 5 Απριλίου 2020 στο θέατρο Κιβωτός.

Στον «Ρινόκερο» ο Ιονέσκο εκφράζει όλη την αγωνία του για την πορεία και την μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους σε φανατικά, επιθετικά όντα, σε βίαια όργανα μιας ολοκληρωτικής εξουσίας που έχοντας αναπτύξει ως υπέρτατη κοινωνική συμπεριφορά το «ένστικτο της αγέλης» μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε άβουλα και καταστροφικά πλάσματα που εκμηδενίζουν και σκοτώνουν το όνειρο για μια κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική.

Οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά ο μόνος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο Μπερανζέ. Μια πανανθρώπινη μορφή που υπερασπίζεται με πάθος τον πολιτισμό, την επιθυμία για ελευθερία και το δικαίωμα του να είναι διαφορετικός. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ιονέσκο, o «Ρινόκερος» ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. 1/12 στις 20:00, Θέατρο Κιβωτός (Πειραιώς 115), εισ.: 15 ευρώ

Gazartesix d.o.g.sΣτέγη Ιδρύματος Ωνάση