Πολιτισμός|26.11.2019 15:35

Παλαιά και Νέα Όνειρα στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Μουσική των περασμένων αιώνων φέρνει το 3ο στη σειρά Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη. Το Φεστιβάλ έχει τίτλο «Παλαιά και νέα όνειρα» και εστιάζει στο  παράδοξο γεγονός ότι η ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στην Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα εκπληκτικό και τεράστιο ξεχασμένο ρεπερτόριο, έφερε ταυτοχρόνως κι έναν νέο αέρα, μια καινούργια αισθητική, μια σύγχρονη άποψη κι έναν νέο τρόπο να παίζουμε, να σκεφτόμαστε και να ακούμε τη μουσική των περασμένων αιώνων.

Οι συναυλίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με τον Ιάσονα Μαρμαρά και το φωνητικό σύνολο Cantores Sancti Pauli, που παρουσίασαν αγγλική αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική και ακολούθησαν εμφανίσεις με έντονα ισπανικό χρώμα.

Σειρά έχουν άλλες δύο μοναδικές βραδιές.Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το βραβευμένο σύνολο Musica ad Rhenum του Jed Wentz, ενός από τους πιο σημαντικούς φλαουτίστες της εποχής μας, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Οι βιρτουόζοι φίλοι του Χέντελ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια του σπουδαίου Χέντελ αλλά και άλλων συνθετών της εποχής που είχαν έρθει από όλη την Ευρώπη στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο συμβάλλοντας στην πλούσια καλλιτεχνική ζωή της αγγλικής μεγαλούπολης.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Νοεμβρίου με το ελληνικό μουσικό σύνολο La Stravaganza Greca, που λειτουργεί και ως μικρή μπαρόκ ορχήστρα του Φεστιβάλ και διαθέτει μερικούς από τους πιο ενεργούς μουσικούς της ελληνικής μπαρόκ σκηνής (Σίμος Παπάνας, Δήμος Γκουνταρούλης, Γιώργος Σαμοΐλης, Άντζυ Κασδά, David Bogorad, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας, Θεόδωρος Κίτσος, Ιάσων Μαρμαράς). Το σύνολο θα παρουσιάσει ένα λαμπερό πρόγραμμα ιταλικής μουσικής αφιερωμένο στον μεγάλο και πάντοτε δημοφιλή Αντόνιο Βιβάλντι

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκηςμουσική μπαρόκφεστιβάλ