Πολιτισμός|07.12.2019 13:28

Turner 2019: Για πρώτη φορά το πρώτο βραβείο σε τέσσερις νικητές

Newsroom

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, η κριτική επιτροπή του φετινού Βραβείου Τέρνερ (2019 Turner Prize) αποφάσισε να απονείμει τη φημισμένη βρετανική διάκριση τεχνών σε μία ομάδα, αντί σε έναν μεμονωμένο καλλιτέχνη, τιμώντας και τους τέσσερις τελικούς διεκδικητές: Λόρενς Αμπού Χαμντάν, Χέλεν Κάμοκ, Όσκαρ Μουρίγιο και Θάι Σάνι. Οι εν λόγω καλλιτέχνες αποφάσισαν να σχηματίσουν μία "κολεκτίβα" και να μοιρασθούν το βραβείο.

Στην τελετή στο Μάργκεϊτ, μίλησε εξ ονόματός τους η 48χρονη Έλεν Κάμοκ, εστιάζοντας στις κοινές παραμέτρους των τεσσάρων φιναλίστ και στην προσπάθειά τους να μιλήσουν κατά των παραγόντων που διαιρούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, ο νομιμοποιημένος ρατσισμός και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ενώ φανερά συγκινημένος ο Έντουαρντ Ένινφουλ, διευθυντής της βρετανικής έκδοσης του Vogue, διάβασε την ετυμηγορία της επιτροπής, που αποτελεί μία τομή στην ιστορία του θεσμού και απονέμει εξίσου το βραβείο στους τέσσερις καλλιτέχνες «για την στράτευσή τους στους πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, κάτι που είναι τόσο απαραίτητο στους καιρούς μας».

copyright www.independent.co.uk

Στον ίδιο χώρο του Μαργκέιτ, έως τις 20 Ιανουαρίου 2020 θα εκτίθενται τα έργα των επιλαχόντων για το βραβείο και φυσικά και αυτά των νικητών. Το βραβείο που θα μοιρασθούν οι τέσσερις καλλιτέχνες περιλαμβάνει μία αμοιβή 25.000 λιρών, αλλά τα πιο ανεκτίμητο είναι το κύρος του νικητή του Turner, που θα περιβάλλει τον καθέναν από αυτούς και θα χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία στο εξής.

Ο καθένας από τους τέσσερις, με τη δική του τεχνοτροπία και τη δική του ματιά, εστιάζει στα έργα του στην κοινωνική δικαιοσύνη και την άσκηση της πολιτικής.

έργα τέχνηςτέχνηΒρετανία