Πολιτισμός|11.12.2019 19:28

Γλυπτά Παρθενώνα: Στο φως νέα στοιχεία για τους βανδαλισμούς του Έλγιν

Newsroom

Μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, παρέχει νέα στοιχεία για τα γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν, όπως αυτά αποτυπώνονται στα εκμαγεία που πήρε το 1802.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ζημιές που υπέστησαν τα γλυπτά κατά το διάστημα 1802-1870 είναι μεγαλύτερες και πιο σοβαρές από αυτές που υπέστησαν στα επόμενα 120 χρόνια έως σήμερα. Οι βανδαλισμοί, δηλαδή, τα τραυμάτισαν περισσότερο από ό,τι η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας, στην οποία ήταν εκτεθειμένα έως την μεταφορά τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Τα εκμαγεία του Ελγιν θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικά τεκμήρια σχετικά με την κατάσταση των Γλυπτών στις αρχές του 19ου αιώνα, πριν η μόλυνση του περιβάλλοντος επισπεύσει την επιδείνωση της κατάστασής τους» λέει η Έμα Πέιν, ερευνήτρια του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου με ειδίκευση στη συντήρηση.

Η ίδια παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης της στην αρχαιολογική επιθεώρηση «Antiquity» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η δυτική ζωφόρος ήταν σε καλύτερη κατάσταση στις αρχές του 19ου αιώνα σε σχέση με σήμερα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς της η Πέιν συνέκρινε τα εκμαγεία του 1802 με τρισδιάστατες σαρώσεις των γλυπτών της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα που μεταβιβάστηκε από το μνημείο το 1993 και βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης. Διαπίστωσε ότι έχουν χαθεί σημαντικά χαρακτηριστικά των μορφών - συμπεριλαμβανομένων και ολόκληρων προσώπων -, ενώ διέκρινε τα σημάδια που έχουν αφήσει πίσω τα σκαρπέλα των βικτωριανών βανδάλων, οι οποίοι κατέστρεψαν τα Γλυπτά χωρίς να τα απομακρύνουν από το μνημείο.

Η έρευνα της Πέιν έδειξε ότι τα αντίγραφα που προέκυψαν από τα εκμαγεία ήταν περισσότερο ακριβή από το αναμενόμενο, με τις αποκλίσεις να κυμαίνονται στην τάξη του χιλιοστού. Κατά τους Βρετανούς, η έρευνα της Πέιν επιβεβαιώνει ότι τα εκμαγεία του Έλγιν είναι τα καλύτερα διατηρημένα τρισδιάστατα τεκμήρια των Γλυπτών του Παρθενώνα.

γλυπτά του ΠαρθενώναΛόρδος Έλγινγλυπτά