Πολιτισμός|12.12.2019 17:13

Προβληματισμός για την σπουδή Μενδώνη για τα αρχαία του μετρό Βενιζέλου

Μαρία Ριτζαλέου

Με περίσσια σπουδή, που προκαλεί ερωτήματα, το υπουργείο Πολιτισμού σπεύδει να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη έκανε γνωστό ότι «η Αττικό Μετρό ΑΕ καταθέτει σήμερα τον φάκελο και θα δούμε τι θα αποφασίσει το ΚΑΣ. Πρόθεση όλων είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Το συντομότερο θα επιδιώξουμε να εισαχθεί, λόγω της κρισιμότητάς του, το θέμα της εξέτασης του φακέλου και είναι πιθανό να έχουμε συνεδρίαση και απόφαση ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη να συνεδριάσει το ΚΑΣ για το θέμα αυτό, ωστόσο επικρατεί προβληματισμός μεταξύ των αρχαιολόγων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί. Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτη (12/12) ο φάκελος δεν είχε κατατεθεί στο υπουργείο και οι σχετικές εισηγήσεις δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη. «Ο χρόνος είναι περιορισμένος, δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να το ξεπετάμε έτσι. Χρειάζεται χρόνος για να κατατεθούν τεκμηριωμένες εισηγήσεις επί των προτάσεων», αναφέρουν αρμόδιοι αρχαιολόγοι.

Κατά την συνάντηση της υπουργού, με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο τελευταίος υπεραμύνθηκε της πρότασης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων, χαρακτηρίζοντάς την ως «ρεαλιστική λύση για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μετρό και να το αποκτήσει μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια».

Οι δυο τους συζήτησαν τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού για την κεντρική Μακεδονία και όπως έγινε γνωστό έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για την αξιοποίηση μνημείων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ο Τύμβος Καστά.

Λίνα Μενδώνησταθμός Βενιζέλουμετρό θεσσαλονίκης