Πολιτισμός|23.12.2019 14:52

Ο Γιώργος Νανούρης «ζωγραφίζει» την τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή

Μαρία Ριτζαλέου

Ένας βραβευμένος ηθοποιός και ένας ζωγράφος, «αφηγούνται» με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο την πρώτη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, τον Αίαντα που γράφτηκε ανάμεσα στο 450 και στο 440 π.Χ. Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με βραβείο Χορν, Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο, Απόστολο Χατνζαρά, δίνοντας μια πολυεπίπεδη εκδοχή του έργου. 

Η παράσταση που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές στην Αθήνα, παρουσιάζεται σε τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκης, στις 17, 18 και 19 Ιανουαρίου, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Ο ηθοποιός ερμηνεύει όλους τους ρόλους και ο ζωγράφος συνομιλεί μαζί του, δημιουργώντας ζωντανά στη σκηνή εικόνες και μνήμες του έργου.

Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα, μετά τον θάνατό του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων και τελικά, ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Ο Αίας του Σοφοκλή είναι η μοναδική σωζόμενη τραγωδία, όπου ο πρωταγωνιστής αυτοκτονεί επί σκηνής και μάλιστα όχι στην Έξοδο, αλλά στο τρίτο Επεισόδιο.

Ο Γιώργος Νανούρης, που μετρά αρκετές πετυχημένες παραστάσεις, δημιουργεί ένα έμψυχο έργο τέχνης, στο οποίο καταλυτικό ρόλο παίζει, εκτός από το κείμενο, το λυτρωτικό φως. Άλλωστε ο ίδιος κάνει επίσης στην σκηνική επιμέλεια και τους φωτισμούς. Την μετάφραση έχει κάνει ο ποιητής, Νίκος Α. Παναγωιτόπουλος, και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Χρήστος Ρουμελιώτης και Τίτος Λίτινας.

ΣοφοκλήςΓιώργος ΝανούρηςτραγωδίαΜιχάλης ΣαράντηςΑίας