Πολιτισμός|25.10.2018 10:58

Tο Mega Channel μένει από... οξυγόνο

Χρήστος Ιερείδης

Πιθανόν µέσα στην ηµέρα η Τηλέτυπος ΑΕ θα λάβει επίσηµη ενηµέρωση από την Digea της απόφασης του ΣτΕ για το Mega. Χθες το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την απέστειλε ταυτοχρόνως (και παρελήφθη αυθηµερόν) στον ψηφιακό πάροχο και στην ΕΕΤΤ. Τηλεοπτικοί κύκλοι αποσαφήνιζαν ότι στην Digea εξετάζεται µε προσοχή το διαδικαστικό και σχεδιάζεται η επικοινωνία µε τον πελάτη της.

Από τη στιγµή που η Τηλέτυπος ενηµερωθεί εγγράφως, θα αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση των -το πολύ- τριών 24ώρων που απαιτεί το τεχνικό κοµµάτι της διαδικασίας για να «κατέβει» το σήµα του σταθµού από την ψηφιακή πλατφόρµα της Digea. Εικάζεται ότι αυτό µπορεί να συµβεί νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή.

Στο µεταξύ, το ΕΣΡ προετοιµάζεται να εκδώσει εντός διµήνου προκήρυξη διαγωνισµού για τις δύο υπολειπόµενες άδειες γενικού περιεχοµένου ενηµερωτικού χαρακτήρα, µε αφορµή την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Αλτερ Εγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Θα ακολουθήσει προθεσµία 45 ηµερών για υποβολή αιτήσεων. Σε περίπτωση που εµφανιστούν πάνω από δύο ενδιαφερόµενοι θα ενεργοποιηθεί διαδικασία δηµοπρασίας µε τιµή εκκίνησης 35 εκατ. ευρώ (ανά άδεια). Παράλληλα το εποπτικό όργανο έχει αρχίσει µελέτες για τις θεµατικές και τις περιφερειακές άδειες.

Στην περίπτωση που η ΕΡΤ αποχωρήσει -όπως λέγεται- στις αρχές του 2019 από την Digea, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αναπτύξει το δικό της ψηφιακό δίκτυο, τότε αποδεσµεύονται τρεις ακόµη ψηφιακές συχνότητες, οι οποίες «θα προστεθούν στις ήδη τρεις που προβλέπονται για τις θεµατικές άδειες» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης. Στο µεταξύ, πρόστιµο 60.000 ευρώ στον ΣΚΑΪ επέβαλε η εποπτική Αρχή διότι διαπίστωσε ότι γινόταν έµµεση διαφήµιση στην εκποµπή «Καληµέρα» του Γιώργου Αυτιά. Ο έλεγχος του ΕΣΡ θα επεκταθεί και σε άλλα κανάλια για αντιµετώπιση παρόµοιων φαινοµένων.