Πολιτισμός|02.01.2020 16:30

Εκδηλώσεις για τα 95α γενέθλια του Μίκη υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ

Newsroom

Στις 29 Ιουλίου 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης συμπληρώνει 95 χρόνια μιας έντονης, δραστήριας και πολύπλευρα δημιουργικής ζωής. Τα γενέθλιά του που αποτελούν σημαντική γιορτή και επί της ουσίας ορόσημο και για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων αξιοποιώντας το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. Εξ ου και η συνάντηση που είχαν χθες, Πρωτοχρονιά, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και τη συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ σε αυτό.

Κεντρικός κορμός των εκδηλώσεων θα είναι μία έκθεση.Το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί, αποτελείται από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και οπτικοακουστικό υλικό. Στο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αντίγραφα αυτού του υλικού. Στην έκθεση όμως που θα διοργανωθεί από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου.

H έκθεση θα τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την διοργάνωσή της, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές, όπως και την περιοδεία της σε δέκα μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Λίνα ΜενδώνηΜίκης Θεοδωράκης