Πολιτισμός|15.01.2020 19:20

Τα άμεσα σχέδια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - Ανακοίνωσε δύο σημαντικές εκθέσεις

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Δύο σημαντικές εκθέσεις, αφιερωμένες στο 1821 και στα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών είναι στον άμεσο προγραμματισμό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το 2020. Την πραγματοποίησή τους χαιρέτισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τις λεπτομέρειες ανέλυσε η Διευθύντρια του ΕΑΜ Δρ. Μαρία Λαγογιάννη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για την  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των φίλων του Μουσείου.

Η πρώτη έκθεση θα εγκαινιαστεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου και θα σηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις για το 1821. Ο τίτλος της «Δι’ αυτά πολεμήσαμενΑρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» είναι δανεισμένος από το γνωστό απόφθεγμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς, όπως εξήγησε η κυρία Λαγογιάννη, «το μουσειολογικό αφήγημα εστιάζει στο ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας». Η ίδια εξήγησε ότι στην έκθεση «θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα και προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 στο ευρύτερο κοινό».

Αργότερα, το ερχόμενο φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έτερης έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών. Και όπως είπε η Διευθύντρια του Μουσείου «αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Στον χαιρετισμό της η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε διεξοδικά και στα σχέδια επέκτασης του Μουσείου, επισημαίνοντας: «Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο στόχος είναι, όχι μόνον η μεγάλη επέκταση εν υπογείω του Μουσείου, που θα επιτρέψει να εκτεθούν οι πολύτιμες συλλογές του με τρόπο άριστο και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά να του δώσει ανάσα με τη διασύνδεσή του με το Ακροπόλ και με τη συλλειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα σημάνει την αναγέννηση και του κέντρου της Αθήνας. Είδαμε πόσο καταλυτική μπορεί να είναι μια παρέμβαση, όπως αυτή που έγινε στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας ή στην ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως. Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμε και προσβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη».

Λίνα ΜενδώνηΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο