Πολιτισμός|23.01.2020 16:37

Πνευματικά δικαιώματα: Έμμεση αντεπίθεση του ΥΠΠΟ στους δημιουργούς

Ναταλί Χατζηαντωνίου

«Το ΥΠΠΟΑ χαιρετίζει την απόφαση των δημιουργών». Και μόνον ο τίτλος της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού μοιάζει ειρωνικός, μετά από όλα όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των σωματείων των Ελλήνων δημιουργών και τη διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας. Πάντως όπως αναφέρει η ανακοίνωση «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος». 

Και συνεχίζει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει. Προσβλέπουμε στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργοί να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση του έργου τους», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Ας επισημάνουμε όμως ότι από το 2017, με τον νόμο που ψηφίστηκε τότε, οι υπάρχοντες Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δημοσιεύουν κατ' έτος στοιχεία για τη λειτουργία τους, τα οποία αφορούν το πλήθος της εκπροσώπησης, τον κανονισμό διανομής, τους ισολογισμούς και την έκθεση διαφάνειας. Τέτοια στοιχεία έχει υποβάλει πλήρως η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ). Η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) έχει υποβάλει το πλήθος των δημιουργών που εκπροσωπεί, καθώς και τον κανονισμό διανομής. 

Ο ισολογισμός και η έκθεση διαφάνειας καλύπτονται από αυτά που έχει υποβάλει η ΕΥΕΔ, από τη στιγμή που θα μεταφερθεί το σύνολο της δραστηριότητας από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Διότι εφόσον μαζί με την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ μεταβιβαστεί όπως προβλέπεται και η συνολική δραστηριότητα του σημερινού μεταβατικού σχήματος της ΕΥΕΔ, δεν υφίσταται ζήτημα εκπόνησης business plan της ΕΔΕΜ πού ούτως ή άλλως είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό από το νόμο.

Απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν μετά και από αυτή την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ οι δημιουργοί.

ΕΔΕΜΥΠΠΟπνευματικά δικαιώματα