Πολιτισμός|23.01.2020 20:57

Κώστας Στρατής: «Ας αναλάβει η υπουργός Πολιτισμού τις ευθύνες της»

Ναταλί Χατζηαντωνίου

 «Η υπουργός Πολιτισμού αδυνατεί να αναμετρηθεί με το έργο μας. Έχει άραγε αντιληφθεί σε ποιο σημείο έχει οδηγήσει τα πράγματα με τους άστοχους χειρισμούς της; Αντί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας δώσει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια έχει προκαλέσει».

Έτσι απαντά με δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στις αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που περιλάμβανε η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος κατηγορεί την κα Μενδώνη ότι «προσπαθεί να βρει καταφύγιο στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τον διχαστικό λόγο και την τοξικότητα που χαρακτηρίζουν το καθεστωτικό ήθος και ύφος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια ο κος Στρατής απαριθμεί όσα έγιναν επί των ημερών τους:

  • «Θεσπίσαμε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, κατοχυρώνοντας τους δημιουργούς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων (καθορισμός των τιμολογίων από τους οργανισμούς εκπροσώπησης των δημιουργών, όριο 20% επί των εισπράξεων για την παρακράτηση διαχειριστικών εξόδων, εύλογη αμοιβή 2% επί της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικών συσκευών αποθήκευσης ή αναπαραγωγής, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet κλπ).
  • Σπάσαμε το απόστημα που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ακουμπούσε. Βάλαμε τέλος στην κακοδιαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής από την ΑΕΠΙ, μια ανώνυμη εταιρεία που από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε αφεθεί ανεξέλεγκτη να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς για δεκαετίες. Προχωρήσαμε στον έλεγχο της εταιρείας, ο οποίος οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων στους ιδιοκτήτες της για βαριά κακουργήματα, στην τοποθέτηση επιτρόπου και τελικά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.
  • Βάλαμε στόχο για τη μετά ΑΕΠΙ εποχή να υπάρξει ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός των δημιουργών, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Προχωρήσαμε ως λύση έκτακτης ανάγκης το μεταβατικό σχήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), υπό τη σκέπη του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μια λύση - γέφυρα μέχρι τη δημιουργία ενός οργανισμού των δημιουργών. Έτσι, διασφαλίσαμε το αρχείο με τα δεδομένα των έργων των δημιουργών και κρατήσαμε ζωντανό το σύστημα είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων τους, που ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας οργανισμός τους.
  • Βοηθήσαμε να αποκατασταθεί η σύμπνοια μεταξύ των Ελλήνων δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα να ενοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού ρεπερτορίου. Από την άνοιξη του 2019 το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων δημιουργών είναι ενωμένο ξανά. Όλοι μαζί αποφάσισαν τη σύσταση του δικού τους οργανισμού και από τον περασμένο Ιούλιο περιμένουν την άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού σχολιάζει τέλος ότι «η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το απόστημα της ΑΕΠΙ, καθώς έχει υπάρξει επί σειρά ετών και με διαφορετικές κυβερνήσεις Γενική Γραμματέας του Υπουργείου». Και προειδοποιεί ότι καθώς «το μόνο «έργο» της ως υπουργός είναι οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο τον μεγάλο στόχο για έναν αυτοδιοικούμενο οργανισμό των δημιουργών, με την πολιτική της μας επιστρέφει μας στο παρελθόν, με τους δημιουργούς να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσότερων νέων ΑΕΠΙ, με σοβαρές συνέπειες σε βάρος τους».

Λίνα Μενδώνηπνευματικά δικαιώματαΥΠΠΟ