Πολιτισμός|29.01.2020 15:23

Θεσσαλονίκη: Με Ιβάν Κλιουν ο προγραμματισμός του ΜΟΜus για το 2020

Newsroom

Σε άμεσο χρόνο θα είναι έτοιμη η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης Γενικού Διευθυντή και τεσσάρων καλλιτεχνικών διευθυντών στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών-ΜΟΜus που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Προς τούτο δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Ανδρέας Τάκης, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού του MOMus για το 2020, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, καθώς ο νόμος για στην σύσταση του Οργανισμού εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2018. Ο κ. Τάκης ανέφερε ότι την Άνοιξη του 2019 ήταν έτοιμη η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό, μεσολάβησαν όμως οι εκλογές και κάποιες τεχνικές αλλαγές που έγιναν από την νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, έτσι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Σημειώνεται ότι σήμερα αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια και ταυτόχρονα αναπληρώτρια διευθύντρια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη είναι η Μαρία Τσαντσάνογλου, ενώ στα υπόλοιπα μουσεία -Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου, Μουσείο Φωτογραφίας, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)- που είναι υπό την «ομπρέλα» του ΜΟΜus υπάρχουν επίσης αναπληρωτές διευθυντές.

Ιβάν Κλιουν, Διαγώνιοι στο χώρο, περ.1922-1923

Μετά την μεγάλη έκθεση έργων της Λιουμπόβ Ποπόβα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, την πρώτη που γίνεται παγκοσμίως αφιερωμένη στον Ιβάν Κλιουν, έναν πρωτοπόρο γλύπτη και ζωγράφο. Ο Κλιουν εκπροσωπείται στην Συλλογή Κωστάκη με περίπου 200 έργα και αντικείμενα και είναι η μεγαλύτερη διεθνώς συλλογή έργων του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, καλύπτοντας όλο το φάσμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

«Utopia Revisited: Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας», είναι ο τίτλος μιας μεγάλης έκθεσης που θα συνδυαστεί και με τριήμερο συνέδριο. Η έκθεση βασίζεται σε έργα προερχόμενα από την Συλλογή Κωστάκη του ΜΟΜus και θα δομηθεί σε ενότητες, καθεμία από τις οποίες θα έχει αφορμή αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων με αναφορά στην ουτοπία. Η Phοtobiennale, που γίνεται με επίκεντρο το Μουσείο Φωτογραφίας,  υπόσχεται πολλές και σημαντικές εκθέσεις φωτογραφίας, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις. Στον προγραμματισμό του Μουσείου Φωτογραφίας είναι επίσης η έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Roger Ballen, ο οποίος ζει εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Νότια Αφρική. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα για την μετεξέλιξη της σύγχρονης τέχνης την τελευταία δεκαετία. Η διοργάνωση έχει τίτλο «Nothing will ever be the same again/Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα την δεκαετία 2010-2020» και παρουσιάζει τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν την τελευταία δεκαετία.

πρόγραμμα εκδηλώσεωνσυλλογή ΚωστάκηΜΟΜus