Πολιτισμός|06.12.2018 18:09

Τέχνη, τεχνολογία και μέλλον συναντήθηκαν στο βραβείο Turner

Γιώργος Βαϊλάκης

Είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου Turner, που δίνεται κάθε χρόνο σε εικαστικό καλλιτέχνη από τη Βρετανία ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η Σάρλοτ Πρότζερ, εικαστικός που ζει στη Γλασκόβη, κέρδισε το περιζήτητο βραβείο ως δημιουργός δύο αυτοβιογραφικών ταινιών, η μία από τις οποίες γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με iPhone! Το έργο της 44χρονης καλλιτέχνιδος έχει ως θέμα τη φύση, τη γλώσσα και τις queer ταυτότητες.

Μάλιστα, ένα από τα δύο φιλμ για τα οποία βραβεύεται η Πρότζερ είναι το αυτοβιογραφικό «Bridgit» και έχει ως θέμα την εμπειρία που έζησε η σκηνοθέτις όταν αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλη, ζώντας σε αγροτικές περιοχές της Σκοτίας.

Το έργο γυρίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, έχει διάρκεια 33 λεπτά και όλα τα πλάνα έχουν τραβηχτεί με το iPhone της Πρότζερ. Περιλαμβάνει πλάνα από τη φύση συνοδευόμενα από μουσική, ενώ ακούγονται και αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Πρότζερ, τα οποία διαβάζουν φίλοι της.

Η επιτροπή που απονέμει το βραβείο επαίνεσε τη δημιουργό για την ποιότητα της απεικόνισης στη δουλειά της, η οποία «εξερευνά τις πραγματικές εμπειρίες με τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας και της εξιστόρησης». Το δεύτερο φιλμ, με τίτλο «Stoneymollan Trail», ενώνει υλικό που έχει τραβήξει η Πρότζερ από το 1999 έως το 2015, ενώ το όνομά του προέρχεται από ένα μονοπάτι στη Δυτική Σκοτία. Όσο για το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το σημαντικό βραβείο που απονέμει η Γκαλερί Tate, είναι 25.000 στερλίνες.

βραβείοτέχνη