Πολιτισμός|16.02.2020 13:50

Αποστολή: Στο πλατό της δημοφιλούς σειράς «My Brilliant Friend» που γυρίζεται στη Νάπολη

Άντα Δαλιάκα

Aυτοκίνητα αντίκες, βέσπες, κυρίες ντυµένες κοµψά µε τα ταγέρ τους, φωτεινά κορίτσια -σαν να έχουν βγει από φιγουρίνια- και άψογα ντυµένα αγόρια σε «πηγαδάκια» συζητήσεων. Στη γωνιά του δρόµου ένα περίπτερο µε εφηµερίδες και περιοδικά που έχουν στο εξώφυλλο τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο στα νεανικά τους χρόνια µας βάζει στο κλίµα της εποχής. Το ρολόι του χρόνου για την παραγωγή του «My Brilliant Friend» («Η υπέροχη φίλη µου»), της σειράς του ιταλικού κρατικού δικτύου RAI, σε παραγωγή της ιταλικής εταιρείας παραγωγής Fandango, δείχνει ότι βρισκόµαστε στη δεκαετία του ’60. «Motore!» ακούµε και το γύρισµα ξεκινά.

Με θέα την πλατεία και το µνηµείο Μαρτύρων Ναπολιτάνων στη Νάπολη παρακολουθούµε ένα µέρος των γυρισµάτων του έκτου επεισοδίου της σειράς για τη δεύτερη σεζόν. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο σκοπός της αποστολής µας στην ιταλική πόλη κατακαλόκαιρο (Ιούλιος 2019) µαζί µε δηµοσιογράφους από όλο τον κόσµο: να γνωρίσουµε από κοντά τόσο τον τόπο των γυρισµάτων της σειράς όσο και τους συντελεστές µιας από τις πιο επιτυχηµένες αµερικανοευρωπαϊκές συµπαραγωγές που προβάλλεται από την COSMOTE TV.

Απολαµβάνοντας ένα δροσερό απογευµατινό gelato, χαζεύουµε το πολύχρωµο σκηνικό: η πρωταγωνίστρια των δύο πρώτων σεζόν της επιτυχηµένης παραγωγής, Μαργκερίτα Ματσούκο (Ελενα Γκρέκο), κοντοστέκεται σε µια βιτρίνα για να αγοράσει γυαλιά, συνειδητοποιεί πού βρίσκεται και µπαίνει στο µαγαζί µε τα παπούτσια. Η τοπική Αστυνοµία έχει κλείσει τον δρόµο περιµετρικά – οι περαστικοί παρακολουθούν µε ενδιαφέρον.

Η τηλεοπτική µεταφορά του πρώτου και του δεύτερου βιβλίου της «Τετραλογίας της Νάπολης», του διεθνούς µπεστ σέλερ της Ελενας Φεράντε (η διάσηµη συγγραφέας-µυστήριο!), έχει συµβάλει στο ανανεωµένο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή. ∆εν είναι λίγοι οι τουρίστες που κρατώντας το βιβλίο στο χέρι επισκέπτονται τη σηµερινή συνοικία Luzzati, η οποία αποτελεί τον τόπο ενηλικίωσης της Ελενας και της Λίλας, των δύο φίλων και πρωταγωνιστριών της ιστορίας στη µεταπολεµική Ιταλία.

Η σχέση των δύο γυναικών απλώνεται σε πενήντα χρόνια ιταλικής ιστορίας. Τώρα µε την πρώτη και τη δεύτερη τηλεοπτική σεζόν, που αντίστοιχα βασίζονται στα δύο πρώτα βιβλία της τετραλογίας, η τουριστική ατραξιόν του «My Brilliant Friend» προσφέρει στην πόλη της Νάπολης διπλό γόητρο. Η φωτογραφική έκθεση «L’ Amica Geniale», µε φωτογραφίες του Εντουάρντο Καστάλντο, από το εκπληκτικό πλατό -το οποίο είχαµε την τύχη να επισκεφθούµε- στο Μουσείο Madre έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες κατά την περσινή καλοκαιρινή σεζόν.

Η Νάπολη µε τα ξακουστά µπαλκόνια της είναι γεµάτη αντιθέσεις που σε προκαλούν να την εξερευνήσεις. Εχει όµως και κοινωνικό εκτόπισµα που επέβαλε τα γυρίσµατα της σειράς -πάντα µε τη ναπολιτάνικη διάλεκτο ενσωµατωµένη στους διαλόγους- να πραγµατοποιηθούν στον τόπο όπου διαδραµατίζεται η ιστορία.

Παλιά συνοικία

Το µέρος αυτό βρέθηκε σε ένα παλιό εργοστάσιο υαλικών στα περίχωρα της Κασέρτα, όπου κατασκευάστηκε ένα εντυπωσιακό πλατό 20.000 τετραγωνικών µέτρων µε 14 κτίρια, πράσινη οθόνη για τα απαραίτητα οπτικά εφέ και ένα µικρό τούνελ σαν πέρασµα στην πόλη. Η παλιά συνοικία Luzzati -αποµονωµένη από την πόλη της Νάπολης την περίοδο της δεκαετίας του ’50- ανακατασκευάστηκε συνιστώντας ένα από τα µεγαλύτερα πλατό στην Ευρώπη αυτήν τη στιγµή, στο οποίο ξεναγηθήκαµε από τον σκηνογράφο Τζιανκάρλο Μπαζίλι, συνεργάτη Ιταλών δηµιουργών, όπως ο Νάνι Μορέτι και ο Τζιάνι Αµέλιο αλλά και σκηνοθετών της όπερας.

Ο κόσµος του «My Brilliant Friend» απλώθηκε ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό µπροστά µας, γκρίζος και τρισδιάστατος, σαν ένα άχρονο µέρος που µοιάζει να βγαίνει από σκηνικό γουέστερν ή νεορεαλιστικά φιλµ του ’50, µε σκονισµένους δρόµους και µελετηµένη αρχιτεκτονική, χωρίς να έχει την παραδοσιακή ναπολιτάνικη χρωµατική παλέτα. «Χρησιµοποιήθηκαν είκοσι διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι» µας περιγράφει ο σκηνογράφος.

Εκείνος και η οµάδα του δούλεψαν εντατικά για τρεις µήνες το 2017, χτίζοντας µια απίστευτη «πόλη», στην πλατεία της οποίας συντελούνται µικρά και µεγάλα γεγονότα. Περιµετρικά βλέπουµε το «Solar Bar», εµπνευσµένο από την «Γκερνίκα» του Πικάσο, το «Café Consigliere» που αλλάζει στη δεκαετία του ’60, το παντοπωλείο των Καράτσι και το πρώτο υποδηµατοποιείο του πατέρα της Λίλα. Η γεωγραφία των κτιριακών µπλοκ είναι σηµαντική, τα προϊόντα στα ράφια των µπακάλικων αυθεντικά, τα έπιπλα από πρωτότυπα υλικά. Μια σκηνή 200 µέτρων µάς βάζει στο εσωτερικό των σπιτιών µέσα στα οποία είναι σαν να ζωντανεύει η ναπολιτάνικη ιστορία.

Χειροποίητες ρεπλίκες και αυθεντικά έπιπλα αγορασµένα από υπαίθριες αγορές, άφθαρτο, αδιάβροχο υλικό για το εσωτερικό των κτιρίων και 3D αρχιτεκτονική. «Θα µπορούσαµε να είχαµε πάει σε στούντιο της Τσινετσιτά, όµως αποφασίσαµε να κάνουµε εδώ τα γυρίσµατα. Οι κατασκευές έγιναν από το µηδέν και ο σχεδιασµός της παραγωγής αποδείχθηκε φτηνότερος από την περίπτωση της Τσινετσιτά, όπου θα έπρεπε να επενδυθούν χρήµατα σε υπάρχοντα σετ για τα επόµενα πέντε χρόνια» εξηγεί ο Τζιανκάρλο Μπαζίλι.

Τα λεπτοµερειακώς σχεδιασµένα διαµερίσµατα του ’50, το εκτυφλωτικό λευκό του µπάνιου του νέου πολυτελούς διαµερίσµατος της Λίλα, οι σκαλωσιές στη νεόδµητη 60s γειτονιά πίσω από το τετράγωνο Ασκαρέλι που θυµίζει Ντε Κιρίκο, όπου µένει τώρα η νιόπαντρη Λίλα µε τον σύζυγό της Στέφανο Καράτσι και αποκτούν νέο παντοπωλείο, το ελαιόλαδο και ο καφές στα ράφια, τα 150 αυτοκίνητα που νοικιάστηκαν για να δηµιουργηθεί κυκλοφοριακό έµφραγµα στην πόλη, η υπέροχη γκαρνταρόµπα των πρωταγωνιστών µε τη σφραγίδα της υπεύθυνης για την επιλογή των κοστουµιών, Αντονέλα Καναρότσι, συνιστούν τρανταχτά παραδείγµατα του πλούτου και της ιστορικής ακρίβειας της παραγωγής.

Η ιστορίας της Ιταλίας

Το στοίχηµα της δεύτερης σεζόν περιελάµβανε διεύρυνση της έκτασης των γυρισµάτων εντός της πόλης. Οπως είπαµε, οι ιστορικές µεταµορφώσεις της Νάπολης την καθιστούν βασικό χαρακτήρα των βιβλίων και της σειράς. «Η σειρά θίγει την ιστορία της Ιταλίας και οι Ιταλοί αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους σ’ αυτήν» σηµειώνει στη συνέντευξη Τύπου για την αποστολή η Τίνι Αντρεάτα, διευθύντρια του RAI Fiction. «Τα τέσσερα βιβλία της Ελενας Φεράντε διηγούνται την ιστορία ενηλικίωσης δύο νεαρών γυναικών, που στην ουσία αντικατοπτρίζει την ιστορία ενηλικίωσης της Ιταλίας στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Οι δύο γυναίκες εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς τρόπους χειραφέτησης µέσα από τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και κουλτούρας που έχουν» συµπληρώνει.

∆ίπλα της οι γνωστοί και διακεκριµένοι παραγωγοί Ντοµένικο Προκάτσι Γόµορρα», «Ηρεµο χάος», «Η µητέρα µου») και Λορέντζο Μιέλι The Young Pope», «Πεινασµένες καρδιές», «Η µαφία σκοτώνει µόνο το καλοκαίρι») δηλώνουν περήφανοι που το στοίχηµα µε το διεθνές κοινό κερδήθηκε από την πρώτη σεζόν.

«Δεν νοµίζω ότι  η Ελενα απέχει πολύ από τον δικό µου  χαρακτήρα – αποτελεί παράδειγµα, θα έλεγα. Κάνει µοντέρνες  επιλογές για τη ζωή της και είναι  δραστήρια». — Μαργκερίτα Ματσούκο

Οµως οι αληθινοί σταρ εδώ είναι οι δύο έφηβες πρωταγωνίστριες της σειράς Γκάια Τζιράτσε και Μαργκερίτα Ματσούκο. Η «Ελενα Γκρέκο»και η «Ραφαέλα (Λίλα) Τσερούλο» της σειράς που µοιράζονται µια σχέση φιλίας, αντιζηλίας και βίαιης καθηµερινότητας στη συνοικία Luzzati, όπου οι µαφιόζικες φατρίες επιβάλλουν τη δράση, την αντίδραση, την αδράνεια ή τον φόβο. «∆εν νοµίζω ότι η Ελενα απέχει πολύ από τον δικό µου χαρακτήρα – αποτελεί παράδειγµα, θα έλεγα. Κάνει µοντέρνες επιλογές για τη ζωή της και είναι δραστήρια» σχολιάζει η Μαργκερίτα Ματσούκο. «∆εν είχα σκεφτεί να γίνω ηθοποιός πριν προκύψει η σειρά και σας διαβεβαιώνω ότι η συµµετοχή µου σε αυτήν προέκυψε αναπάντεχα, αλλά µου αρέσει ακριβώς γιατί δεν το είχα προσχεδιάσει. Η ζωή µου όµως δεν άλλαξε µε την επιτυχία της σειράς. Η µόνη διαφορά είναι ότι τώρα µε κοιτούν όταν περπατώ στον δρόµο…» παραδέχεται η µόλις 16 ετών Γκάια Τζιράτσε.

Η «άγνωστη» Φεράντε 

Σταρ όµως είναι και ο σκηνοθέτης της σειράς, Σαβέριο ΚοστάντζοΠεινασµένες καρδιές»), που µας εξηγεί ότι η περιβόητα «άγνωστη» Φεράντε υπογράφει και τη δεύτερη σεζόν. Οι δυο τους δουλεύουν µέσω e-mails. «Πρώτα απ’ όλα, είµαι αναγνώστης της Φεράντε και προσπαθώ να αποδώσω τα ίδια συναισθήµατα που ένιωσα ως αναγνώστης των βιβλίων» τονίζει. «Θέλω να αποτυπώσω ακριβώς το πνεύµα της ιστορικής περιόδου των 60s, προσεγγίζοντας το θέµα της επαναστατικότητας και της απόσχισης από την παράδοση που θίγει η συγγραφέας».

Η πρώτη σεζόν της σειράς ολοκληρώθηκε µε τον γάµο της Λίλα και η δεύτερη πιάνει ξανά το νήµα της πρώτης σεζόν µέχρι το τρίτο επεισόδιο που συντελείται η πρώτη µεγάλη αλλαγή. Η Αλίτσε ΡορβάκερΤα θαύµατα», «Ευτυχισµένος Λάζαρος») σκηνοθετεί τα επεισόδια 4 και 5, στα οποία θα δούµε το ταξίδι της Ελενας και της Λίλας στην Ισκια. «Είναι πολύτιµο το βλέµµα της Αλίτσε για εµάς» τονίζει ο Κοστάντζο. «Η σκηνοθεσία της δίνει ένταση ανάµεσα στους δύο χαρακτήρες» διευκρινίζει ο σκηνοθέτης.

«Κάθε τηλεοπτική σεζόν συνιστά µια διαφορετική ταινία, οι ταινίες είναι διαφορετικές οντότητες για εµένα. Οπως το βλέπω εγώ, κάθε σεζόν είναι σαν µουσική συµφωνία. Αρχίζει ήρεµα και βαθµιαία αποκτά περισσότερη ένταση. Στο έκτο επεισόδιο αποκαλύπτεται η προδοσία ανάµεσα στα κορίτσια και ξεσπάει η οργή. Το έβδοµο επεισόδιο είναι η µουσική έκρηξη. Η µνήµη αρχίζει να µπερδεύεται µε το παρόν και εδώ προσπαθήσαµε να κάνουµε κάτι που δεν έχουµε ξανακάνει, αλλάζοντας τη δοµή της αφήγησης. Ανοίγει ο δρόµος της σύνδεσης µε το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν. Η Ελενα είναι τώρα συγγραφέας και επιστρέφει στο παρελθόν. Τα δύο κορίτσια συγκρούονται».

Η σύγκρουση ανάµεσα στις δύο φίλες, τις δύο διαφορετικές όψεις της Νάπολης και της Ιταλίας, ελπίζουµε ότι θα φέρει ολόκληρη την τετραλογία της Φεράντε στη µικρή οθόνη. Η σειρά όπως και το βιβλίο θα ανήκει στη Νάπολη, στους ανθρώπους και στους επισκέπτες της που υποκλίνονται στη σαγήνη της.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς «My Brilliant Friend» προβάλλεται αποκλειστικά σε  α΄ προβολή από τις 11 Φεβρουαρίου στην COSMOTE TV κάθε Τρίτη στις 20.00, στο κανάλι COSMOTE SERIES HD. Ολα τα επεισόδια, µετά την προβολή τους, θα είναι διαθέσιµα στη δωρεάν on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS

ΝάποληCosmote TVMy Brilliand FriendLuzzati