Πολιτισμός|26.02.2020 13:27

Κώστας Βουτσάς: Ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον μεγάλο ηθοποιό

Newsroom

Πένθος σε όλη τη χώρα προκάλεσε η είδηση ότι ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και σινεμά, Κώστας Βουτσάς, πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 88 ετών. Ο σπουδαίος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στις 02:24 τα ξημερώματα της Τετάρτης (26/02/2020), μετά από πολυήμερη μάχη που έδινε στην Εντατική του νοσοκομείου Αττικόν. Ο «αιώνιος έφηβος» του ελληνικού κινηματογράφου, όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοι και φίλοι του, έγραψε ιστορία με τις ατάκες, το γέλιο και τις ερμηνείες του. Ο καλλιτεχνικός και ο πολιτικός χώρος - αλλά και ο απλός κόσμος που απολαμβάνει μέχρι και σήμερα τις ταινίες του - εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια του για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού. 

Συγκλονισμένη από τον θάνατο του Κώστα Βουτσά, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου λύγισε στον αέρα της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα»: «Είμαι τόσο ταραγμένη, τόσο συγκινημένη. Νομίζω ότι έχασε το γέλιο της όλη η Ελλάδα πλέον. Του έλεγα «Κώστα μου θες να πάμε κάπου, 5-6 μέρες στην εξοχή;» . Και μου έλεγε: «Μη μου το ξαναπείς αυτό, γιατί δεν θα σου μιλήσω! Εγώ δεν φεύγω από τη σκηνή μέχρι να πεθάνω» . Έφυγε πάνω στη σκηνή, όπως ήθελε. Θα πάει πάνω να τους διασκεδάσει. Καλό σου ταξίδι Κώστα μου! Περίμενα να βγω στο θέατρο να γελάσω, όχι να κλάψω. Κλαίω! Λυπάμαι!» , είπε κλαίγοντας η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.

Η σύζυγος του Κώστα Βουτσά, Αλίκη Κατσαβού έγραψε: «Είσαι ένας γίγαντας σε όλα σου, που ως κι ο χάρος σε φοβήθηκε και 20 μέρες τώρα πάλευε να σε πάρει. Σε ευχαριστώ για όλα», ενώ στην εκπομπή του Open «Ωρα Ελλάδος» είπε: «Απέδειξε το μεγαλείο του μέχρι το τέλος»

Η ηθοποιός και φίλη του Κώστα Βουτσά, Χριστίνα Αλεξανιάν, ήταν από τους πρώτους που τον αποχαιρέτισαν μέσω σχετικής ανάρτησης στο Facebook. «Έφυγες λατρεμένε… πόση αγάπη γενναιόδωρα πρόσφερες! Το γέλιο σου, η γλύκα σου, η λάμψη σου και η αγάπη σου για το θέατρο και τους ανθρώπους, θα σε κρατούν στην μνήμη όλων μας! Τυχεροί όσοι βρεθήκαμε κοντά σου και μοιραστήκαμε την σκηνή μαζί σου! Κρατώ τον τελευταίο μας χορό στην σκηνή-εκείνο το βαλς-που αδημονούσα κάθε βράδυ να έρθει! Στην υπόκλιση σου, ένα ολόκληρο θέατρο σε αποθέωνε! Μαχητής μέχρι την τελευταία στιγμή! Μοναδικέ έφηβε καλό ταξίδι… Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια σου. Πολύτιμο φυλαχτό στην ψυχή μου η απλότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός, οι συμβουλές σου, η διακριτικότητα και το μεγαλείο σου!».

Ο Γιάννης Μπέζος στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε: «Φοβερή φιγούρα, που σφράγισε την ελληνική κωμωδία στον κινηματογράφο, είτε στον χρωματιστό είτε στον ασπρόμαυρο. Είναι σαν να έφυγε από μπροστά μας η εικόνα των νιάτων μας».

Συγκινητικά ήταν τα λόγια από τον ηθοποιό Δημήτρη Πιατά για τον θάνατο του μέντορα του και καλού του φίλου Κώστα Βουτσά:

Ο Σπύρος Μπιμπίλας έπαιξε μαζί του πριν 35 χρόνια στην Επίδαυρο και έπαιζε μαζί του στην τελευταία του παράσταση: «Ήταν ένας δάσκαλος μεγάλος μέχρι τελευταία στιγμή. Ένας υπέροχος οικογενειάρχης, που δίδασκε την ηθική και την αγάπη για το θέατρο».

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Κώστα Βουτσά εξέφρασε και η γνωστή ηθοποιός Καίτη Φίνου: «Καλό ταξίδι Κώστα Βουτσά»

Η Finos Films έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: 

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Κώστα Βουτσά

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την τεράστια απώλεια του Κώστα Βουτσά: «Από τους πιο εργατικούς ανθρώπους στον χώρο του θεάματος».

«Μοιραζόμαστε μαζί με όλους τους Έλληνες τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κώστα Βουτσά. Δεν ήταν μόνο πρωταγωνιστής του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ήταν ένας από τους πιο εργατικούς ανθρώπους στον χώρο του θεάματος». «Με την οικειότητα που διέκρινε την παρουσία και τις ερμηνείες του, ήταν φίλος που έμπαινε στα σπίτια και στις ζωές όλων μας από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Η παροιμιώδης αμεσότητά του έσπαγε τον «τέταρτο τοίχο» και ορμούσε πέρα από τα όρια του κάθε μέσου. Γινόταν σχεδόν φυσική.

Οι ταινίες του εκφράζουν μια ολόκληρη εποχή. Πολλές από τις ατάκες του έχουν περάσει -ακόμη και σήμερα- στην καθημερινότητά μας. Στην καριέρα του, που διήρκεσε δεκαετίες -μέχρι ακόμη και την τελευταία στιγμή- προχώρησε παράλληλα με την ιστορία του ελληνικού θεάματος του 20ού και του 21ου αιώνα. Από τα επαρχιακά μπουλούκια και τη θεατρική σκηνή, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, ακόμη και τις βιντεοταινίες, ο Κώστας Βουτσάς υπηρέτησε την κωμωδία, την επιθεώρηση, το δράμα, με ταλέντο, χιούμορ, ήθος, συναδελφικότητα και πείσμα, ως ένα αξιοθαύμαστο υπόδειγμα θεατρανθρώπου. Η απώλειά του είναι μεγάλη.  Αφήνει ένα πλούσιο έργο που θα μας συντροφεύει και στο μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά επίσης τον Κώστα Βουτσά: «Ο Κώστας Βουτσάς ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι, μαζί με το γέλιο και τη χαρά που μοίρασε απλόχερα σε τόσες γενιές Ελλήνων. Μαζί του δύει μία ολόκληρη εποχή αθωότητας. Η αισιοδοξία και το αγνό του χαμόγελο θα μας συνοδεύουν πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:

Το «αντίο» του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια: «Έφυγε σήμερα ο μεγάλος και αγαπημένος Κώστας Βουτσάς. Ένας αειθαλής έφηβος που χάριζε γέλιο και αγάπη μέχρι τέλους. Θα ζει για πάντα μέσα από τις αξέχαστες ερμηνείες του που σφράγισαν τον ελληνικό κινηματογράφο. Και όπως έλεγε «Να δίνεις ζωή στα χρόνια σου και όχι χρόνια στη ζωή σου»».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook: «Μας έδωσες τόσο χαμόγελο και τόσες στιγμές, που μόνο με βαθιά ευγνωμοσύνη σου ταιριάζει να σε αποχαιρετήσουμε. Σ/ευχαριστούμε για τη σφραγίδα που έβαλες στις ζωές όλων μας, για το κομμάτι ιστορίας που έγραψες και την αισιοδοξία που μας μοίραζες απλόχερα μέχρι το τέλος. Σε αυτήν την παράστασή σου, υποκλινόμαστε εμείς. Καλό σου ταξίδι…».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης έγραψε: «Ο αγαπημένος μας Κώστας Βουτσάς θα συμβολίζει πάντα τη χαρά, την αισιοδοξία, την ίδια τη ζωή.»

ηθοποιόςΚώστας ΒουτσάςθάνατοςΑλίκη Κατσαβού