Πολιτισμός|03.03.2020 11:33

Πέθανε ο καλλιτέχνης Ulay, πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Newsroom

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός καλλιτέχνης Ουλάι, πρώην σύντροφος και εικαστικός συνοδοιπόρος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε η εικαστικός με ανάρτησή της στα social media: «Με μεγάλη θλίψη έμαθα σήμερα για το θάνατο του φίλου και πρώην συνεργάτη μου Ulay. Ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και ανθρώπινο ον, που θα μας λείψει βαθιά. Την ημέρα αυτή, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι η τέχνη και η κληρονομιά του θα ζήσουν για πάντα» σημείωσε στην ανάρτησή της η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Πρωτοπόρος και προβοκάτορας, ο Γερμανός καλλιτέχνης Ουλάι (Ulay) κατά κόσμον Frank Uwe Laysiepen γεννήθηκε στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας το 1943, έλαβε διεθνή αναγνώριση για τις φωτογραφικές Polaroid προσεγγίσεις του αλλά και την κοινή του πορεία με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Οι δύο καλλιτέχνες τερμάτισαν τη σχέση τους το 1988 με τον πιο καλλιτεχνικό τρόπο - στο τέλος του κοινού έργου τους The Lovers. Διέσχισαν το Σινικό Τείχος της Κίνας, συναντήθηκαν στη μέση και αντί να παντρευτούν, χώρισαν. 

 

Η Αμπράμοβιτς είναι γνωστή για περφόρμανς που συχνά αναπαράγουν μια τελετουργία επαναλαμβανόμενων δράσεων ή κινήσεων με στόχο κάποτε το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και συχνότερα τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού και την απόλυτη απελευθέρωση του πρώτου από τα σωματικά και τα ψυχικά του όρια, με κάθε κόστος. 

T

Μαρίνα ΑμπράμοβιτςΟυλάι