Πολιτισμός|06.04.2020 10:35

#Μένουμε_ σπίτι παρέα με τον Σέλευκο Α΄, τον οποίο συστήνει η ΕΦΑ Κιλκίς

Newsroom

Εκκινώντας από την αρχαία Ευρωπό μια εύφορη πόλη της Μακεδονίας κοντά στον Αξιό ποταμό στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, ο Σέλευκος Α΄, γιος του Αντίοχου στρατηγού του Φιλίππου Β΄ και της Λαοδίκης, ακολούθησε τον Μεγαλέξανδρο στην εκστρατεία του στα βάθη της Ανατολής κι ήταν ο μόνος από τους διαδόχους του που ενστερνίστηκε το όραμά του για μια νέα Οικουμένη. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, το 323 π.Χ., ο Σέλευκος συμμάχησε αρχικά με τον Περδίκκα κι έγινε χιλίαρχός του, αλλά αργότερα συνωμότησε εναντίον του και το 321 π.Χ. ανέλαβε την σατραπεία της Βαβυλωνίας.

Εξασφάλισε την έλεγχο των ασιατών εδαφών φτάνοντας μέχρι το σημερινό Πακιστάν και πήρε τον τίτλο του βασιλιά, ενώ με το στρατό των 500 πολεμικών ελεφάντων στην μάχη της Ιψού το 301 π.Χ. πέτυχε μεγάλη νίκη σε βάρος του Αντίγονου και επέκτεινε το βασίλειό του από το σύγχρονο Πακιστάν στα ανατολικά μέχρι τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στα δυτικά. Η δολοφονία του το 281 π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας Πτολεμαίο Κεραυνό ανέκοψε την πορεία και το όραμα του τελευταίου "οικουμενικού" εκ των Διαδόχων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς παρουσιάζει την πορεία και την ηγεμονία του Σέλευκου Α΄ μέσα από ένα πολύ συνοπτικό και εμπεριστατωμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζεται στο Κέντρο Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, περίπου 800 μέτρα νότια από την ομώνυμη κοινότητα του δήμου Παιονίας. Το μικρού μήκους animated  ντοκιμαντέρ, "Σέλευκος Α΄ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη", είναι βασισμένο στην προσωπικότητα ενός από τους σημαντικότερους Διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών. Την επιστημονική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό είχε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη και ο αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας, Σταμάτης Χατζητουλούσης, ενώ η σκηνοθεσία και η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώτη Βράντζα και το σενάριο, μαζί και η διεύθυνση παραγωγής της Κατερίνας Μπόλματη. Επιστημονικός σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης του σεναρίου είναι ο καθηγητής Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής του πανεπιστημίου Ράντμπαουντ της Ολλανδίας και αναπληρωτής διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Παναγιώτης Ιωσήφ και την παραγωγή έκανε η κινηματογραφική εταιρία Macine Motion Pictures Productions.

Στο πλαίσιο των μέτρων και των περιορισμών για την αποφυγή της πανδημίας του κορονοϊού το Κέντρο Ενημέρωσης Ευρωπού, όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία είναι κλειστά, και η ΕΦΑ Κιλκίς ανέβασε το ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. 

Mέσω του ethnos.gr, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη απευθύνει πρόσκληση σε όλους σε αυτή τη φάση να δουν το ντοκιμαντέρ και αργότερα να επισκεφτούν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ευρωπού στο Κιλκίς.

Σέλευκος Α΄ΕΦΑ Κιλκίςιστορικό ντοκιμαντέρ