Πολιτισμός|09.04.2020 17:21

Open Call για παιδιά και έφηβους από το Ίδρυμα Γουλανδρή

Newsroom

"Δημιουργούμε στο σπίτι". Αυτό το θέμα είναι η πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα που απευθύνει το Ίδρυμα Β &Ε Γουλανδρή σε παιδιά μέχρι 15 χρόνων για να φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες. Στον διαγωνισμό αυτό δεν υπάρχουν κανόνες, θέμα και τεχνικές. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια υλικά θέλουν να αποδώσουν την έμπνευσή τους με οποιαδήποτε εκφραστικό μέσο. Μπορούν επίσης να εξερευνήσουν κάποια από τα έργα της Συλλογή του Ιδρύματος online, στο goulandris.gr, όπου θα δουν πώς η έμπνευση καλλιτεχνών από τα αγαπημένα τους αντικείμενα, μετουσιώθηκε σε έργο τέχνης.

Όπως ο Vincent Van Gogh στη Νεκρή φύση με καφετιέρα, που με τόση αγάπη ζωγράφισε ορισμένα από τα λιγοστά του υπάρχοντα. Άλλοι επέλεξαν να φτιάξουν μόνοι τους τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως ο Paul Gauguin που σμίλευσε το Σκαλιστό μπαστούνι. Ενώ ο Edgar Degas αποτελεί άλλο ένα ιδιοφυές παράδειγμα, που για προσωπική του ευχαρίστηση και με οδηγό την παρατήρηση μετέτρεψε σε γλυπτά τα αγαπημένα του θέματα για να τους δώσει ζωή - ένα από αυτά είναι και το Άλογο στην ποτίστρα.

Όλα τα έργα των φερέλπιδων καλλιτεχνών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Γουλανδρή και μόλις του Μουσείο ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό, 25 ζωγραφικά έργα και 5 κατασκευές, τα οποία θα επιλέξει μια τριμελής επιτροπή, θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τα ζωγραφικά έργα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις διαστάσεις 39 Χ 50 εκ., ενώ οι κατασκευές και τα γλυπτά, τις διαστάσεις 40 Χ 40 Χ  40 εκ. Όταν το έργο ολοκληρωθεί, οι δημιουργοί πρέπει να το σκανάρουν ή να το φωτογραφίσουν και να το στείλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:  education@goulandris.gr, σημειώνοντας φυσικά το ονοματεπώνυμό τους, τον τίτλο του έργου, την ηλικία τους, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αν το έργο είναι εμπνευσμένο από κάποιο κομμάτι της Συλλογής, καλό θα είναι να αναφερθεί ο τίτλος του πρωτότυπου έργου και ο δημιουργός του. Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να στείλει μέχρι δύο έργα και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 9η Μαΐου 2020. Σημειώνεται πως το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 και λειτουργεί στην  οδό Ερατοσθένους 13 στην Αθήνα.

Ίδρυμα ΓουλανδρήΔιαγωνισμός ζωγραφικής